Genel olarak stres yönetimi, kişisel gelişim, ilişkiler, anksiyete, panik atak, endişe ve üzüntü hali, konsantrasyon, özgüven ve performans artırma gibi birçok konuda sofroloji bilimi ile danışanlarına yardımcı olan Sofrolog Bade Yeldiren ile bilgilendirici ve güzel bir röportaj gerçekleştirdik… Sofroloji bilimi nedir?
She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.
Instagram Hesabımız
Röportaj: Banu Çelik
Bade Hanım öncelikle biraz sizi tanıyarak başlamak istiyorum, kısaca kendinizden bahseder misiniz?
İstanbul doğumluyum. Kariyerime on iki yıl önce bankacı olarak başladım. Türkiye ve yurtdışında finans alanında yıllarca çalıştım. Son altı yıldır Cenevre’de yaşıyorum.
Doğada olmayı, doğa yürüyüşleri yapmayı, seyahat etmeyi çok seviyorum ve dağ sporları ile ilgileniyorum. Kendime ve insanlara manevi anlamda yardım etmeye, yaşamda herkesin özgürce kendini gerçekleştirmesi için elinden geleni yapmaya çalışan biriyim.
Kişisel gelişimin, farkındalığın ve hayatı uyum içinde (bedenin, aklın ve kendimize özgü enerjimizin harmonisi) yaşamanın kişinin yolculuğundaki önemine inanıyorum. Bu yüzden son üç yıldır “Sofroloji” çalışmalarının içindeyim.
Bir sonraki soruma da son cümlenizle güzel bir geçiş yapmış olduk:) Siz bir Sofrolog’sunuz, sofroloji tanımını mutlaka bilenler vardır ancak, bir de siz bize anlatır mısınız Sofroloji nedir?
Sofroloji kelimesinin kökeni antik Yunanca’ya dayanmakta olup, SOS: Uyum, Phren: Bilinç Logos: Çalışma, bilim anlamına gelmektedir. Sofroloji bilincin uyum içinde çalışması, bilincin ve varoluş değerlerinin incelenmesidir.
1960 yılında nöropsikiyatrist Prof. Cayceydo tarafından İspanya’da (öncelikle travma sonrası stresi – özellikle sivil savaştan sonra, anksiyete ve üzüntü halini minimum ilaç kullanarak iyileştirmek için) oluşturulmuş, İsviçre’de psikiyatrlar ve doktorların katkıları ile son halini bulmuş bir disiplindir.
Yapılması kolay, sadece yirmi dakikanızı alan bir dizi fiziksel ve zihinsel egzersizden oluşmaktadır. Batı biliminin psikoloji, NLP, dinamik rahatlama teknikleri, hipnoz, nöropsikiyatri çalışmaları ile Doğu’nun yoga, meditasyon, zen tekniklerini harmanlayan benzersiz egzersizlerdir.
Sofroloji ile ilgilenmeye nasıl başladınız?
Yaklaşık yedi yıldır kişisel gelişim çalışmalarının içinde olan biri olarak kendimizle, bedenimiz ve dünyamızla uyum içinde yaşamanın yollarını arıyorum.
Bir gün doğada geçirdiğim o güzel anlardan birinde dünyanın nasıl bir uyum, sükûnet ve barış içinde olduğunu gözlemlerken ‘’İnsan iyi olma haline, kendini ve dünyayı negatif duygu ve düşüncelerden arınmış bir şekilde, özgürce ve özgünce algılama düzeyine nasıl ulaşabilir?’’ sorusu aklımda belirdi.
Bilinç ve farkındalık konusunda farklı tekniklerden ve öğretilerden haberdardım fakat deneylenebilir, sonuçları otoriteler tarafından onaylanmış, gerçek anlamda bilimsel yaklaşımları araştırırken Sofroloji ile karşılaştım.
Hemen ilgimi çekti ve kısa bir süre sonra bu disipline hayran kaldım. Üç yıl önce Sofrolog olmaya karar verdim. Şu an
Uluslararası Sofroloji Federasyonunun bir üyesiyim.
Sofrolog olmak için ne kadar süreli nasıl bir eğitim almak gerekiyor?
En az iki yıl yoğun bir şekilde ders alıyorsunuz. İlk dört seviyeyi öğrenmek ve uygulamak için iki yıl eğitim almanız ve sınavlardan başarı ile geçmeniz gerekiyor.
Eğer master olmak ve 12 seviyeyi tamamlamak istiyorsanız, bu süre 4-5 yılı buluyor. Şimdi master seviye derslerini alıyorum. Bundan on beş yıl önce Sofroloji sadece Fransızca ve İspanyolca dersler olarak veriliyordu.
Sofroloji ile ilgili 600’den fazla Fransızca kaynak bulunurken başka bir dilde kaynak yoktu. 2006 yılında D. Revie -Prof. Ceycedo’nun öğrencisi, master Sofrolog- kaynakları İngilizceye çevirdi ve İngilizce dersleri mümkün hale getirdi. Benim de amacım bunları Türkçe’ye çevirmek ve bu disiplini Türkiye’de yaygınlaştırmak.
Sofroloji ne tür problemlerin veya hastalıkların tedavisinde kullanılıyor?
Sofroloji İspanya, Fransa, İsviçre ve şimdi İngiltere’de hastanelerde, okullarda, üniversitelerde, devlet teşkilatlarında yaygın olarak kullanılıyor ve hatta İsviçre’de sigorta şirketleri tarafından karşılanıyor çünkü ilaç alımını %30 azalttığı kanıtlanmış.
Genel olarak kullanıldığı alanlar; Stres yönetimi, kişisel gelişim, karar verme, ilişkiler, insanlardaki fark edilmeyen potansiyelleri ortaya çıkarma ve farkındalığı artırma (fiziksel ve zihinsel), fiziksel ağrı ve acıyı azaltma, doğum (öncesi ve sonrası), anksiyete, panik atak, endişe ve üzüntü hali, konsantrasyon, özgüven ve performansı artırma ki özellikle sınavlar, vereceğiniz konferanslar, spor müsabakaları, artistler için yeni projeler öncesinde egzersizlere başvurulmaktadır.
İsviçre devlet hastanesinin bir araştırmasına göre, Sofroloji uygulayan kanser hastalarının daha az acı çektiği ve ruhsal olarak daha iyi durumda olduğu bulunmuş. Linki sizinle paylaşmak isterim;
https://www.hug.ch/en/oncologie/complementary-medicine
Sofrolojinin NPL, Meditasyon, Hipnoz gibi uygulamalardan farkı nedir?
Sofroloji egzersizlerinde NLP, meditasyon ve hipnozdan esinlenen birçok uygulama bulunmaktadır. Özellikle fobilerin iyileştirilmesinde NLP tekniklerinden sıkça faydalanılmaktadır. NLP tekniklerinden esinlenilerek oluşturulan egzersizlerde beynin kendine yeni düşünce yolları oluşturması sağlanmaya çalışılıyor.
Meditasyon bazı egzersizlerin ayrılmaz bir parçası olup genellikle hareketli rahatlama teknikleri kullanılmaktadır. Örneğin; egzersize giriş yaparken kişiden beden taraması, vücudundaki tansiyonu serbest bırakması, nefes teknikleri ile gevşeme sayesinde kendine, o ana, gerçekte neler olup bittiğine odaklanması sağlanır. Birçok insan sessizce oturup meditasyon yapamayabilir, sofroloji egzersizleri meditasyonu bu anlamda kolaylaştırır.
Hipnozdan farklı olarak ise egzersizlerde kontrol çalışmayı yaptıran kişiye değil, kişinin kendisine aittir. Sofrolog çok az şey söyler bu sırada, sadece çalışmayı yapan kişiye eşlik eder. Kişinin kendi dünyasını kendinin keşfetmesine izin verir.
Hastalarınıza veya danışanlarınıza nasıl bir protokol uyguluyorsunuz? Grup seansı veya tek kişilik seans uygulamasına nasıl karar veriyorsunuz?
Aslında bu çoğu durumda kişinin isteğine bağlı. Bazı insanlar grup içinde daha rahattır kendilerini daha iyi ifade ederler, diğerleri ise bire bir çalışmalarda.
Eğer belirli bir konunun üzerinde çalışmak istiyorsanız, örneğin spor müsabakaları, sınavlar, mülakatlar, topluluk önünde konuşma gibi önemli olaylara hazırlanma, doğum ve sonrası, travma sonrası stres ve fobiler için tek kişilik bir çalışma öneriyorum.
Kişisel gelişim, mutluluk, beden ve zihnin uyumu gibi genel konularda grup çalışmalarını tavsiye ediyorum. Tabi bu tamamen sizin isteğinize ve nasıl daha rahat hissettiğinize bağlı.
Yapılan seanslardan sonra danışanlarda ne gibi değişiklikler oluyor? Değişiklik ve iyileşme için kaç seans uygulamanız gerekiyor belli bir süre var mı?
Çalışmaları yapanlar hedefledikleri gibi daha mutlu ve huzurlu hissettiklerini, stres seviyelerinin azaldığını, daha kolay odaklanabildiklerini, güven duygularının arttığını, bedenlerinin daha farkında olduklarını, anda kalarak pozitif düşüncelere konsantre olduklarını ve yaptıkları iste daha başarılı olduklarını söylüyorlar.
Sizi dilediğiniz hayatı yaratmaktan geride tutan hayat ve kendinizle ilgili oluşmuş bazen maalesef farkında dahi olmadığımız inançların, önyargıların temizlenmesi için iyi bir yöntem.
İyileşme süreci ve kişinin kendini değiştirmesi için geçen zaman, kişiden kişiye ve konudan konuya farklılık gösteriyor. Sofroloji 12 seviyeden oluşuyor ve yalnızca ilk dört seviyesinde bile 28 farklı egzersiz bulunuyor.
Benim önerim en az birkaç ay tavsiye edilen çalışmaları uygulamaları. Hatta ne zaman, nerede ve ne için uygulayacaklarını bir süre sonra kendileri belirleyebilirler. Egzersizleri diledikleri zaman tekrarlamaları için belli egzersiz kayıtlarını onlara veriyorum.
Sofroloji sadece problemi olan insanların sorunlarına çözüm bulmak veya tedavi etmek için mi uygulanıyor? Yoksa herkes daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olmak için uygulayabilir mi?
Kesinlikle. İsteyen herkes daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olmak için uygulayabilir. Sanırım modern zamanlar insanlarda stresin en yoğun olduğu, birçoğumuzun hayatlarımızın bir döneminde depresyon yaşadığı, insanların kendini ve hayatı daha fazla sorguladıkları zamanlar. Herkesin rahatlamaya, hayata kendi eşsiz penceresinden sevgi ve güvenle bakmaya ihtiyacı var.
Bildiğim kadarıyla Türkiye’ de sofroloji tedavisi uygulayan bir yer yok, siz Türkiye’de bu işi yapmayı düşünür müsünüz?
Şu an Türkiye’de bulunan ve bu disiplini uygulayan biri var mı bilmiyorum ama benimle birlikte yaygınlaşacağından eminim.
Gerek Türkiye’ye olan ziyaretlerimi artırarak, gerekse online olarak, biliyorsunuz pandemi döneminde herkes online çalışmalara başladı ve online çalışmaların da pozitif sonuçlar verdiği görüldü, bu metodu Türkiye’de uygulamak birincil önceliğim.