“Dünyada milyarlarca insan var. Herkesin genetiği birbirinden farklı ve özel. Birbirimizden farklıyız, farklı da olmalıyız. Psikolog Melike Topuz
She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.
Instagram Hesabımız
Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın” diyerek, güzellik kaygısı olanlara özellikle seslenen Psikolog Melike Topuz, beden disformik bozukluğu ile ilgili de çok önemli bilgiler verdi.
Buyurun sohbetimize!
Röportaj: Melek Şenol
Okuyucularımızın sizi daha yakından tanımaları adına kısaca kendinizden bahsederek başlayabilir misiniz?
Ben Melike Topuz. Uzman Klinik Psikoloğum. Psikoloji lisans eğitimimi İstinye Üniversitesi’nde yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım. Lisans sürecimde birçok kurumda staj yaptım.
Psikoloji lisans eğitimimin bitmesinin ardından Haliç Üniversitesi’nde klinik psikoloji tezli yüksek lisans eğitimime başladım. Ve başarıyla tamamladım. Ardından meslek hayatıma başladım. İstanbul Bakırköy’de yüz yüze ve online olarak danışan görmekte; çocuk, ergen ve yetişkin bireylerle çalışmaktayım.
Beden dismorfik bozukluğu nedir?
Beden dismorfik bozukluğu, bir diğer adıyla beden algısı bozukluğu da diyebiliriz. Kişinin fiziksel bir kusuru olsun ya da olmasın, bu düşündüğü kusura yönelik çok fazla kaygı duyması ve bu kaygı ile baş edebilmek için fiziksel görünümüyle aşırı uğraşmasıdır.
Doğum Günü Masası Hazırlama Rehberi
Tanı kitabı DSM V’te Obsesif Kompulsif Bozukluğu ile ilişkili bozukluklar grubunda yer alır. Kişinin bedensel olarak eksik, çirkin ya da kusurlu hissetmesinden kaynaklı gelişen bir algılama bozukluğudur. Çoğunlukla ergenlik döneminde başlar fakat hastalığın tanınması uzun yıllar alabilir.
Beden algısı bozukluğunun belirtileri nelerdir?
Beden algısı bozukluğu belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;
– Kişinin dış görünümünde, başkaları tarafından gözlenemeyen ya da önemsenmeyecek bir veya birden çok kusur ile ilgili düşünceleriyle uğraşması,
– Kişinin algıladığı kusur sebebiyle aşırı kaygılanması,
– Kişinin, dış görünümüyle ilgili kaygılardan ötürü tekrarlayan davranışlarda bulunması. Sürekli aynaya bakma, aşırı makyaj yapma, bedenini kamufle etme, deri yolma, aşırı estetik işlem yaptırmayla birlikte hiçbir şekilde memnun olamama, kendisini başkalarıyla karşılaştırma, çevreden görünümle ilgili onay alma ihtiyacı tekrarlayan davranışlardandır.
– Bu kaygı sebebiyle günlük hayattaki işlevsellikte bozulma önemli belirtilerindendir.
– Ayrıca kas algısı bozukluğu şeklinde de görülebilir. Bu durumda da kişi vücut yapısının küçük ya da yeterince kaslı olmadığı düşüncesi ile uğraşır.
Beden algısı bozukluğu neden olur?
Genel olarak şunları söyleyebilirim; beden algısı bozukluğu olan kişilerin ailelerinde ve birinci derece akrabalarında da beden dismorfik bozukluğu görülebiliyor. O sebeple genetik aktarım önemli bir faktör.
Çocukluktaki zorlayıcı, travmatik yaşam olayları beden algısı bozukluğuna sebep olabilir. Bu olaylara; ebeveynleri tarafından fiziksel görünümüyle ilgili sürekli eleştirilmek, akran zorbalığı, bedenle ilgili alaycı tavırlara maruz kalmak, fiziksel şiddet, cinsel istismar gibi durumları örnek verebiliriz.
Aynı zamanda ergenlik çağında oluşan akne gibi fiziksel değişimler de beden algısı bozukluğu için risk faktörü olabilmektedir. Mükemmelliyetçilik, düşük özgüven gibi durumlar da beden algısı bozukluğuna yatkınlığı arttırabiliyor. Günümüzde özellikle sosyal medya kullanımının artması, photoshop uygulamalarının artması ile “kusursuz” kadın ve erkek algısı sürekli mükemmel olmaya ve dış görünüşle ilgili olumsuz algılara neden olmaktadır.
Güzellik takıntısı nasıl aşılır?
Kendimizi başkalarıyla kıyaslamamayla başlayabiliriz. Dünyada milyarlarca insan var. Herkesin genetiği birbirinden farklı ve özel. Birbirimizden farklıyız, farklı da olmalıyız.
İkinci olarak kendimle ilgili düşüncelerime, algıma bakmam gerekir. Kendilik algım olumsuzsa aslında burada problem dış görünüşüm değildir.
Üçüncü olarak da kabul etmek. Kendimizi tümüyle kabul etmeliyiz. Başarı, başarısızlık, güzellik, çirkinlik gibi kelimeler bizi tanımlayan tek unsur değiller.
Bir uzman desteği de çözüm noktasında önemli.