Emekleri ve özverileriyle çocuklarımızın geleceklerine çok büyük katkıları olan değerli öğretmenlerimizden, Hüseyingazi Bilişim Anadolu ve Fen Lisesi Müzik Öğretmeni Sayın Barbaros İzzettin Geniş’in muhteşem eseri ‘Mustafa Kemal Atatürk’ marşının doğuşunu konuştuk. Mustafa Kemal Atatürk Marşı
She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.
Kendisine ve emeği geçen tüm öğretmenlerimize özellikle teşekkür ediyoruz. Hep var olun değerli öğretmenlerimiz!
“Yaklaşık 10 yıldır milli bayramlarımız ve değerlerimiz için özellikle sanat dallarında okullarımızın herhangi bir üretimin olmayışı beni daha çok hareketlendirmiştir.”
Röportaj: Melek Şenol
Mustafa Kemal ATATÜRK Marşı Barbaros İzettin Geniş Kapak
Barbaros İzzettin Geniş kimdir? Röportajımıza sizi okurlarımıza tanıtarak başlayabilir miyiz?
Annem ve babamın; “Her yılbaşında kutladığımız doğum günün, yılbaşı geldiğinde doğumun ve varlığın bizlere sunulan en değerli hediyendir” sözleriyle 1 Ocak tarihinde Ankara’da doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. İlkokul 1.sınıfa giderken Müzik Öğretmenim keman çalardı. Keman çalarken ağırlıklı olarak Türk Sanat Müziği eserleri çalardı, çok etkilenirdim. O zaman müzik karar noktam oldu ve 8 yaşımdan beri müzikle iç içe olarak adımlar atmaya başladım.
8 yaşımda ilkokuldaki müzik öğretmenimden piyano eğitimi aldım. Piyanoda hep Türk Sanat Müziği eserleri çaldığım için hocam aileme Türk Sanat Müziği ile bağlantılı olan müzik aleti çalmamı önerdi. 12 yaşımda ud ile tanışarak eğitim almaya başladım. 16 yaşımda TRT Ankara Radyosu Gençlik Korosu Türk Sanat Müziği bölümünü kazanarak bu güzide kurumumuzdan birbirinden çok değerli hocalardan 4 yıl süreyle eğitimler aldım.
Hayalim ve isteğim olan Konservatuvarda okuyabilmek için üç yıl boyunca çabaladım. Konservatuvarı kazanamayınca bir şekilde Lisans eğitimimi tamamlamak adına, Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünü kazanarak mezun oldum. Lisans eğitimimi bitirir bitirmez bir an evvel askerliğimi yapmak istedim. Malatya Bölge Bando Komutanlığı’nda 6 ay kısa dönem askerlik yaparak takdirname ile terhis oldum.
Askerlik dönüşünde noterliklerde çalışmaya başladım lakin hayalim olan Konservatuvar ve Öğretmenlik mesleğini yapmayışım adeta beni benden ediyordu. Lise çağımda özellikle beni çok derinden etkileyen Felsefe hocamı örnek alarak Anadolu Üniversitesi Felsefe Bölümünü okuyarak mezun oldum arkasından Kastamonu Üniversitesi’nden Pedagojik Formasyon belgemi alarak, özel okullarda durumlarımın yaver gitmesiyle birlikte müzik öğretmenliğine başladım. Ara ara müzik ve felsefe derslerini bir arada yürüttüğüm de oldu. Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde Eğitim Yönetimi ve Denetimi alanında Yüksek Lisansımı tamamladım.
Hayalim ve isteğim olan Konservatuvar içimde adeta ukdeydi. Telefonuma gelen bir tanıtım mesajıyla Haliç Üniversitesi Konservatuarı’nın Yüksek Lisans sınavlarına girerek kazandım ve çok istediğim hayalime kavuşmuş oldum. 22.06.2023 Tarihinde Haliç Üniversitesi Konservatuvar Türk Musikisi alanında Yüksek Lisansımı tamamladım. Bu dönem içerisinde 3 yıl boyunca Laden Baygın akademisinden Temel, Orta, İleri ve Uzmanlık seviyesinde Karma ve Kehanet; Medikal, Sağlık, Finans ve Sinastri alanlarında Astroloji eğitimleri aldım.
Astroloji ve müzik ile özellikle makamların şifa tarafını değerlendirerek çalışmalar yapmaktayım. Özel bir okulda Müzik Öğretmenliği görevini sürdürmekteyim. Astroloji ile ilgili özellikle üniversiteye hazırlanan gençlerin doğru yönlendirilmesi durumu başta olmak üzere danışmanlıklar da yapmaktayım.
Mustafa Kemal ATATÜRK Marşı Barbaros İzettin Geniş Röportaj
Mustafa Kemal Atatürk marşı düşüncesi nasıl oluşmuştur?
Bundan tam 5 yıl öncesiydi. Bir kişinin bana; “Kendini 5 yıl sonra nerede ve nasıl görüyorsun?” sözü adeta dönüm noktam olmuştur. Söylediği söz değil de tavrı, yaklaşımı, üslubu, hareketi maalesef hoş ve şık değildi. Bu sözünü söylediğinde ilginçtir masasında Atatürk’ün; “Eserinin üzerinde imzası olmayan yegâne sanatkâr öğretmendir” afişi gözüme çarparak odasından ayrılmıştım.
Adamın şık olmayan tavrı ve Atatürk’ün öğretmenler hakkında derin anlam taşıyan sözü aklımda ve kalbimde marş için düşüncelerimin temelini oluşturmuştu. Kurumumla, idarecilerimle, öğrencilerimle, öğretmenlerimle, ortak değerimiz Atatürk ve bu ülke için eser kazandırmak hayallerimden biriydi. Müzik Öğretmeni olan büyüğümüz Sayın Muharrem Baz’ın sözü ve müziği kendisine ait olan ‘Atatürk Çocukları’ adlı eseri bir ara ülkemizde adeta fırtına gibi esiyordu. Neredeyse her kurum etkinliklerde bu eseri icra ediyor ve koreografisini yapıyordu.
Bu eser koreografisi ile hele coşkusu beni muazzam etkilemiştir. Yaklaşık 10 yıldır milli bayramlarımız ve değerlerimiz için özellikle sanat dallarında okullarımızın herhangi bir üretimin olmayışı beni daha çok hareketlendirmiştir. Hele söz konusu okul ve öğrenciler olduğunda bu durumlar adına yenilikler, farklılıklar kazandırmak gerekiyordu. İşte Mustafa Kemal Atatürk marşı bu düşünceler içerisinde oluşmuştur.
Mustafa Kemal ATATÜRK Marşı Barbaros İzettin Geniş Röportaj
Marşınız, görev yaptığınız Hüseyingazi Bilişim Anadolu ve Fen Lisesinde coşkuyla kutladınız. Bu projenizi nasıl hayata geçirdiniz?
12 Eylül 2024 tarihi… Bu tarihi hala bugün gibi hatırlarım. Hüseyingazi Bilişim Anadolu ve Fen Lisesi Müdürü Sayın Ahmet Çankaya öğretmenimin odasına girerek ‘Mustafa Kemal Atatürk Marşı’ başlığını yazdığım eserimizi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız başta olmak üzere milli bayramlarımızda değerlendirmek adına ilk önce marşı kendisine dinleterek kafamda tasarlamış olduğum görselliğini de anlatarak projemi paylaştım.
Müdürüm çok beğenerek 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda değerlendirilmesi adına tüm benliğiyle ve içtenliğiyle yanımızda olarak çalışmalara başladık. Amacım, derslerine girdiğim tüm 9. Ve 10. Sınıflardaki öğrencilerimle bu anlamlı günde hep birlikte sahnede yer almaktı. Öğrencilerimizin istekleri, heyecanları ve coşkuları çalışmalarımıza adeta güç katıyordu. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda bu eserimizi coşkuyla kutladık. Ne mutlu ki hep birlikte bu güzel ülkemize büyük gururla bir eser kazandırmış olduk.
Mustafa Kemal Atatürk Marşının icra edilmesinde her türlü emeklerini ve desteklerini esirgemeyen Hüseyingazi Bilişim Anadolu ve Fen Lisesi Müdürü Sayın Ahmet ÇANKAYA öğretmenime, öğrencilerimizin organizasyon ve koordinasyon noktasında etkisini sağlayan Müdür Yardımcısı Sayın Osman DEMİRKAYIK öğretmenime, marşımızın görselliğini kazandıran Görsel Sanatlar Öğretmenim Sayın Şenay POLAT’a ve bu görsel için yardıma koşan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenim Sayın Gülsüm SERTKAYA’ya, koromuzun hazırlanmasında candan katkılar sağlayan Beden Eğitimi Öğretmenim Sayın Feray ŞATIROĞLU ile Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenim Sayın Aynur YILMAZ’a, kalplerini her daim hissettiren ve gösteren Hüseyingazi Bilişim Anadolu ve Fen Lisesinin bütün değerli öğretmenlerime sonsuz teşekkür ediyor ve şükranlarımı sunuyorum. Bu marşın tüm güzellikler ile düzenlemesini yapan müzisyen Sayın Orçun BABAK hocama da kalpten teşekkür ediyorum.
Mustafa Kemal ATATÜRK’ün; “Bütün ümidim gençliktedir” sözünün en ince ayrıntısına kadar layıkıyla hakkını veren, büyük gurur duyduğum, üstelik bu röportajı yaparken gözlerim dopdolu bir şekilde adeta haykırarak Hüseyingazi Bilişim Anadolu ve Fen Lisesinin 9. Ve 10. sınıfların birbirinden değerli öğrencilerine ne kadar çok teşekkür etsek ve gurur duysak az kalır.
Mustafa Kemal ATATÜRK Marşı Barbaros İzettin Geniş Röportaj
Marşınızın sözünü bizimle paylaşıp, marşınızın söz ve müziği hakkında duygularınızı bize anlatır mısınız?
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK MARŞI
1 – Türk’ün adı göklerde, 2 – Ne mutlu Türk’üm diyene,
Silinmezsin kalplerde, Sevdamızsın dillerde,
Atatürk’ün izinde, Türk dermandır her derde,
Ufuk açar ülkemde. Türk fermandır her yerde.
Mustafa Kemal Atatürk,
Dünyada emsalsiz Türk,
Gösterdiğin hedefle,
Bu millet hep el ele.
Marşın sözlerini oldukça güçlü bir vatanseverlik ve Atatürk sevgisini içermek istedim. Atatürk’ün izinden gidildiğini ve Türk milletinin onun yolunda bir bütün olarak ilerlediğini vurgulayan bir tema öne çıkartmak çok önemli. “Ne mutlu Türk’üm diyene” ve “Türk dermandır her derde” gibi ifadeler hem milli birlik ve gururu hem de Türk milletinin çözüm üreten bir millet olduğunu ifade etmek istedim.
Marşın müziği için icra edenlerde ve dinleyicilerde güçlü bir duygusal bağ kurmayı hedefledim. Ritim ve tempo, ulusal birlik ve gururu yansıtacak şekilde net ve vurgulu olması için düzenlendi. Özellikle dinleyicilere coşku ve motivasyon verecek bir yapı kurulması önemliydi. Müziğin, marşın sözleriyle uyumunu sağlayarak güçlü ve derin bir etki yaratmak ulusumuzun birliği, beraberliği için önem göstermeye çabaladım.
Mustafa Kemal ATATÜRK Marşı Barbaros İzettin Geniş Röportaj
Son olarak eklemek istedikleriniz?
İzniniz olursa benim üzerimde emeklerini, desteklerini, fedakârlıklarını esirgemeyen özellikle bana sonuna kadar inanan kişilere teşekkürlerimi eklemek istiyorum.
Tüm hayatım boyunca benim yanımda olan, aldığım kararları her zaman destekleyen, sadece bu süreçlerde değil, tüm hayatım boyunca beni cesaretlendiren ve moral veren annem Nihal GENİŞ’e, babam Ali Rıza GENİŞ’e, eşim Gülcan GENİŞ’e, dünyamıza hayat ve renk katan ikiz kızlarım Fadime Beste ve Gül Nihal GENİŞ’e, İlk müzik derslerine piyano ile başladığım gerek yönlendirmeleriyle gerekse katkılarıyla ilkokuldaki müzik öğretmenim Sayın Mürüvvet YÜCEL’e, lise eğitimimde her yönüyle örnek aldığım Felsefe hocam Sayın Ülkü ÖZET’e, Türk Sanat Müziği ve Ud eğitimimde temellerimi atan Sayın Ali Osman GÜNGÖR hocama, TRT Gençlik Korosu’nda bizleri bugünlere getiren Sayın Özgen GÜRBÜZ, Sayın İpek DERELİ, Sayın Feruzan ESMERGÜL, Sayın Tarık KİP ve Sayın Vedat Kaptan YURDAKUL hocalarıma, farklı bakış hayatı kazandıran astroloji eğitimi aldığım Sayın Laden BAYGIN hocama, Yüksek Lisans eğitimimde özellikle kritik anlarımda bana sonuna kadar destek sağlayan danışman hocalarım Sayın Prof. Dr. Murat Salim TOKAÇ, Sayın Dr. Öğretim Üyesi Dilan AKINCI hocalarıma yine Yüksek lisans eğitimimde en derin ve en ince eğitimlerini bizlerden esirgemeyen Sayın Prof. Erol DERAN, Sayın Prof. Mutlu TORUN, Sayın Tolgahan ÜSKÜDAR, Sayın Ahmet Tekin KUMAŞ, Sayın Emrah KOCAMAN, Sayın Hasan HEKİMOĞLU, Sayın Dr. Öğretim Üyesi Milad SALMANİ, Sayın İhsan ÖZER ve Sayın Vural YILDIRIM hocalarıma, bugün bu satırları yazabiliyorsam her zaman sahnenin önünde olan tüm öğrencilerime sonsuz teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum.
Mustafa Kemal ATATÜRK Marşı Barbaros İzettin Geniş Röportaj
Şayet isimlerini atladıklarım olduysa kendilerinden çok özür diliyorum.
Mustafa Kemal ATATÜRK Marşı Barbaros İzettin Geniş Röportaj
Marşı dinlemek için linki tıklayın:
Mustafa Kemal Atatürk Marşı
She and Girls Yaz 2024 Sayısı Gençlik Dergisi Girls Hediyesiyle Dergiliklerde
She and Girls Sonbahar 2024 Sayısında Neler Var?
Recep Demiray: Giorgina Ferri Kreatif Direktörü
Esra Cesmeci: “Hayatınızdaki Fırsatları Değerlendirin”.
Öznur Yeniel: “Yalnız Olmadığınızı Hissedin”.
Selma Doruk Cura: “Hayat Nefes ile Başlar”.
Senem Dağoğlu:” Kendinizi Hücrelerine Kadar Tanıyın”.
Sema Aydumanlı: “Resim Yapmak Benim Tutkum”.
Işıl Füsun Peynircioğlu: Işık ve Yol
Yeni NIVEA Luminous630 CC Krem ile koy