Kış mevsiminde beslenme

Havaların soğuk olması günlerin kısalması ve güneş ışığından daha az faydalanıyor olmamız enerji ve motivasyonumuzu düşürüyor. Kış aylarında beslenme önerileri

She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.

Instagram Hesabımız

Yüksek karbonhidratlı şekerli gıdalara ulaşım çok kolay olduğu halde spor salonlarına ulaşım eşdeğer oranda azalıyor.

Bu yıl yaşanan pandemi koşulları nedeniyle de evlerden çıkamadan çalışmak daha rahat kıyafetler giymek ve hareketsiz kalmak kilo artışını destekliyor. Kışın yediklerimize dikkat etmemiz ve unutmamamız gereken başlıklar

Havalar soğusa bile su tüketiminizi azaltmayın.

Soğuyan havayla birlikte ciltte kuruluklar ve çatlamalar görülüyor. Özellikle şiddetli baş ağrılarının sebebi yeterli miktarda su içmemeniz olabilir. Günlük 2 – 2.5 litre diğer sıvılar hariç su içmeyi ihmal etmeyin.
Sağlıklı karbonhidratlara yönelin.

Kış aylarında güneşten daha az faydalanıp, D vitamini seviyesinin düşmesi beraberinde bize mutluluk veren serotonin seviyelerinde de düşüşe neden olabiliyor. Bu durum daha fazla tatlı ve bize fayda sağlamayacak boş kalori almamıza neden oluyor. İlk başta şekerli gıdalar tüketmek bizi mutlu etse de sonrasında sindirim sorunları ve kilo artışı mutsuzluğa sebep oluyor.

Sağlıklı karbonhidratlarla da bunu sağlamak mümkün

Ceviz fındık badem
Tam tahıllar
Pancar
Tatlı patates
Soğan
Mantar

Tüketerek hem aldığınız karbonhidratı artırabiliriz hem de serotonin artmasına destek verebilirsiniz.
Pandemide özellikle bağışıklığı güçlendirmek için de olmazsa olmaz dediğimiz bağışıklık güçlendirici takviyeler C vitamini, D vitamini ve çinko hastalıklardan korunmamıza ve hastalığı daha hızlı atlatmamıza yardımcı oluyor.

D vitaminini yükseltmek için sağlıklı beslenip magnezyum içeriği yüksek gıdaları diyete eklemeliyiz.
Kan seviyesinde D vitamini çok düşük olduğunda hem bağışıklığımız düşer hem de ideal ağırlıkta olamayız.
Magnezyumdan zengin besinler çiğ badem ve yeşil yapraklı sebzeler bunların başında geliyor.

C vitaminini ekstra dışardan takviye almak yerine, C vitamini içeren besinlerden zengin beslenmek, hem günlük almanız gereken lif içeriğini arttırır hem de daha fazla fayda sağlar. Yeşilbiber, portakal, mandalina gibi turunçgiller, kivi ve yine yeşil yapraklı sebzeler C vitamininden zengin besinlerdir.

Meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunan C vitamini, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye ve sizi soğuk algınlığı veya griple savaşmaya hazırlamaya yardımcı olabilir. Balık, süt ürünleri, yumurta ve bazı tahıllarda doğal olarak bulunan çinko, enfeksiyonları önlemeye de yardımcı olabilir.

Tüketmek istediğiniz besinler sezon dışında olsa bile, konserve yerine dondurulmuş versiyonlarını deneyin. Dondurulmuş meyve ve sebzeler genellikle daha az işlenir ve daha az miktarda şeker içerir.

En önemlisi mevsim meyve ve sebzelerini tüketmeniz.

Mantar
Brokoli
Lahanalar
Pancar
Nar
Kivi

Mandalina portakal gibi turunçgiller
Havalar soğukken, sıcak bir kahve daha da çekici görünebilir çünkü sizi sıcak tutmaya yardımcı olur. Sütlü yüksek kalorili içecekler yerine bitki çayları içmeyi düşünün.

Diyetinize çay eklemek yalnızca sizi sıcak tutmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sindirim sisteminizi düzenleyerek bağışıklığınızı güçlendirmeyi sağlar

Günde üç küçük öğün, hatta altı öğünlük bir programa bağlı kalmak sizi tok tutmaya ve aşırı yemenin cazibesine direnmenize yardımcı olabilir. Besleyici öğünlerden oluşan bir yeme planı sizi kek, pasta ve kurabiyeden uzak tutacaktır. Düzenli bir yemek programı da metabolizmanızı canlandırabilir ve günlerin kısa olmasına rağmen enerji seviyenizi yüksek tutacaktır.

Lahana turşusu ve çorbası, içeriği kükürt nedeniyle sindirim sisteminizi düzenler ve size ekstra kalori harcatır.

Lahana çorbasının tarifi
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 taze lahana doğranmış
3 sap doğranmış kereviz
1 büyük sarı soğan doğranmış
4-5 diş kıyılmış sarımsak
2 büyük havuç soyulmuş ve doğranmış
1 büyük doğranmış yeşil dolmalık biber
5 1/2 – 6 su bardağı su (lahananın üstünde kalacak şekilde)
1 tam yazdan kurutulmuş domates veya ev konservesi
1/2 yemek kaşığı zerdeçal
1/2 çay kaşığı iri karabiber
1/2 çay kaşığı tuz

Merve Altay

Uzman Diyetisyen

Kış aylarında beslenme önerileri

She and Girls Şubat 2020 Sayısı Gençlik Dergisi Girls Hediyesiyle Dergiliklerde

SHE AND GIRLS DERGİ