Ne yediğinizin farkında olun

En son ne zaman kesintisiz, sakin ve huzurlu bir yemek yediniz. Bu günlerde yavaş ve ne yediğinin farkında olarak yemek için ekstra çaba sarf etmek gerekiyor. Kilo almamak için yemek yeme ipuçları

She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.

Instagram Hesabımız

Ne yazık ki birçok insan arkadaşlarıyla mesajlaşırken veya televizyon izlerken veya sosyal medyada kimlerin ne paylaşım yaptığını incelerken yemek yiyor. Araştırmalar hızlı yemek yemenin aşırı kilo ve obeziteyi arttırabileceğini söylüyor.

Buna etki eden mekanizma vücudumuzda var olan bizim çok da tanımadığımız ancak tüm yeme içme dürtülerine yön veren vagus siniridir.

Yemek yediğinizde ve içtiğinizde mide dolum reseptörleri harekete geçer. Bu reseptörler beyni mideye bağlayan vagus siniri yoluyla beyninize tokluk mesajları gönderir. Yiyecek ince bağırsaklara ilerledikçe iştah hormonları salgılanır ve beyninize tokluk mesajları gönderilir.

Vagusu harekete geçiren önemli faktörlerden biri de sindirim sistemine uygun probiyotikler kullanmaktır. Bağırsaklarınızda yaşayan bakterilerin sentezlediği pek çok vitamin ve kimyasal beyin üzerinde etkilidir ve nöronlar arasındaki iletişimde kullanılır.

Kefir, yoğurt, zeytin ve turşu gibi probiyotik içeriği yüksek besinler tüketmek hem sindirim sistemini düzenleyecek hem de açlık tokluk sinyallerinde vücuduna yardım edecektir. Probiyotiklerin yaşayıp çoğalabilmesi ve etki gösterebilmesi için probiyotiklere ihtiyaç duyduğu unutulmamalıdır.

Probiyotikler inülin içeriğine sahip kuşkonmaz sarımsak muz ve keten tohumu gibi besinlerden oluşur. Probiyotik ve probiyotikleri birlikte tüketirseniz vagus görevini daha kolay gerçekleştirir. Böylece açlık tokluk sinyallerinizi strese girmeden yönetebilirsiniz

Bu tokluk sinyallerinin beyne ulaşması 20 dk. sürebilir. Çok hızlı yemek bu sistemin çalışması için yeterli süreye izin vermez ve farkına varmadan fazla yemenizi kolaylaştırır.

Meşgulken ve ilgisizce yemek tam anlamıyla yemeğinizden zevk alma fırsatından mahrum eder, tamamen yediğinizden tatmin olmazsınız. Tatmin olmak ve doyumu sağlamak için daha fazla yemeye devam edersiniz.

Yemeğinizin tadı, kokusu ve dokusuyla birlikte vücudunuzun açlık ve tokluk sinyallerini göz önünde bulundurarak yemek, günlük aldığınız kaloriyi azaltacaktır. Amerika’da Yapılan bir çalışmada 10 obez gönüllü birey açlık tokluk duygularını dinlemeye odaklanan haftalık bir araştırmaya katıldı.

Yeme istek ve duygularına dikkat ettiler. Katılımcılar üç aylık program sonunda ortalama 9 pound yani ortalama 3 kilogram kaybettiler. Aynı zamanda daha az açlık stres ve aşırı tıkınırcasına yeme durumunu bildirdiler.

Bazı ipuçları daha dikkatli yemenizi sağlar.

Yemek için kendinize boş bir alan oluşturun. Dağınık masa zihninizi karıştırabilir.

Yemeğe başladığınızda 20 dakikalık zamanlayıcı ayarlayın. Zamanlayıcıya uymak için yemenizi yavaşlatın.

Tüm görsel ve işitsel materyalleri kaldırın. Telefon bilgisayar hatta gazete dergileri kaldırın.

Her bir lokmayı 30 kez çiğneyin.

Kendinize birkaç saniye ya da tatlı yemeden önce, kendinize gerçekten aç olup olmadığınızı sorun.

Merve Altay

Uzman Diyetisyen

Kilo almamak için yemek yeme ipuçları

She and Girls Aralık 2020 Sayısı Gençlik Dergisi Girls Hediyesiyle Dergiliklerde

SHE AND GIRLS DERGİ