“İyi yaşam bir insan hakkı ve bunun bir ideali ya da yüzde yüz bir doğrusu yok. Herkes kendi koşullarına uygun ve yapabildiği kadar gayret gösterebilir. 1 her zaman 0’dan büyüktür. İyi Yaşam Uzmanı Öykü Mutlu Çimitay
She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.
Instagram Hesabımız
Küçük hedeflerle başlayıp adım adım ilerlemek motivasyonu artırır; çünkü yol çok uzun” diyerek, iyi yaşam hedeflerini belirlemede büyük motivasyon sağlayan İyi Yaşam Uzmanı Öykü Mutlu Çimitay ile yaşam kalitemizi artırıyoruz😊
Buyurun sohbetimize!
Röportaj: Melek Şenol
Öykü Hanım kendi hikayenizi dinleyebilir miyiz?
Saint Joseph Fransız Lisesi ardından Galatasaray Üniversitesi’nden Endüstri Mühendisi olarak mezun oldum. 10 yıllık ürün yönetimi kariyerimin ardından Beslenme ve Diyetetik alanında yüksek lisans yaptım. Ne alaka değil mi? 1980’li yılların çocuklarının çoğunluğu gibi ben de mama ve muhallebi ile büyüdüm; sorumluluklarımı yerine getirebilmek adına stres yönetiminde zorlanıyordum; bilinçsiz beslenme ve spor alışkanlıklarına sahiptim.
30 yaşıma geldiğimde dışardan fazla kilo olarak gözüken ama içeriden hormonsal anlamda yaşamımı olumsuz etkileyen sağlık sorunlarımı fark ettim. Diyetisyen danışmanlığı alarak başladığım yaşam tarzı değişikliği süreci yemekle ve kendimle ilişkimi yeniden şekillendiren; beni hem bedensel hem ruhsal anlamda iyileştiren bir yolculuğa dönüştü. Bu alanda projeler üretip çalışmak istediğime karar verdim.
Bilimsel anlamda derinleşmek amacıyla da yüksek lisans yaptım. Diğer taraftan yoga ve farkındalık pratikleri hayatıma girdi ve bu alanda da 200 saatlik uzmanlık eğitimini tamamladım. Şimdi “iyiyasamoykusu” ismini verdiğim instagram hesabımda içerikler üretiyor ve geliştirdiğim projeler ile yaşam kalitesini artırmaya ihtiyaç duyan kişilere destek oluyorum.
Hayatta sizi en çok ne motive eder?
Aile ve arkadaşlarıyla vakit geçirmekten hoşlanan; gezmeyi, tatmayı ve yenilikleri keşfetmeyi seven bir insanım. Bu söylediklerimin hepsi kendimi iyi hissettiğim zaman anlamlı oluyor. Bu sebeple beni en çok motive eden şey kendimi iyi hissetme halini sürdürebilme becerisi. İyi hissetmek için de iyi yaşam pratiklerinin önemli olduğunu düşünüyorum.
Sizce iyi yaşam nedir?
İyi yaşam bir araştırma sürecidir. Beden, zihin ve ruh sağlığımızın sosyal, duygusal ve çevresel faktörlerin de etkisi ile daha iyi olması için yaptığımız uygulamalardır.
Philips, Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türkiye’nin Sağlık Trendleri Araştırmasını Yayınladı
Dolayısı ile kendi bedenimizin iyilik hali için dikkat ettiğimiz beslenme, hareket, uyku, nefes, meditasyon vb. pratiklere ek olarak gezegen sağlığı için yaptığımız seçimler veya ilişkilerimizde hem kendimize hem karşımızdakine yaklaşımımız gibi çok değişkenli bir varoluş biçimidir. Ve her zaman daha iyisi mümkündür.
Sizce bir kişi yaşamını nasıl daha iyi hale getirebilir?
Farkındalıkla çaba göstererek. Başlangıçta iyi yaşam pratikleri kişilere uygulaması zor veya sıkıcı gelebiliyor. Ancak bu işler çaba istiyor. Yeşillikleri yıkamak; günlük adım sayımızı artırmak, nefes pratiği için uygun bir oturuşa gelmek… Bu aksiyonların hepsi için gayret gerekiyor.
İşin iyi tarafı şu ki bir zaman sonra bu çabasız bir çabaya dönüşebiliyor; yani kişinin günlük rutinleri haline geliyor. Beslenme ise çok anlamlı bir başlangıç noktası, çünkü bağırsak sağlığımızı ve dolayısı ile de hormon ve sinir sistemi aracılığı ile iyi hissetme halimizi destekliyor.
Eklemek istedikleriniz?
Bence iyi yaşam bir insan hakkı ve bunun bir ideali ya da yüzde yüz bir doğrusu yok. Herkes kendi koşullarına uygun ve yapabildiği kadar gayret gösterebilir. 1 her zaman 0’dan büyüktür. Küçük hedeflerle başlayıp adım adım ilerlemek motivasyonu artırır; çünkü yol çok uzun.