Fotoğrafçılık sanatı belki de en güzel bu şekilde anlatılabilir. Kendisini, bir kapak çekimimizde tanıdık, sanatına yansıttığı ışığı ile bizleri adeta büyüledi. Fotoğraf Sanatçısı Emine Çolak
She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.
Instagram Hesabımız
Gelin birlikte, mesleğine gösterdiği özeni ve hayranlığını ‘Işığın Efendisi’ olarak eserlerine nasıl yansıttığını, Fotoğraf Sanatçısı Emine Çolak’tan dinleyelim.
Fotoğraf sanatçılığında KENDİ TARZINIZI BULMANIZ en önemli tavsiyesi olan sanatçıyla sohbetimiz sizlerle!
Röportaj: Melek Şenol
Hikayenizi kısaca dinleyebilir miyiz?
1994 Stuttgart, Almanya doğumluyum. Keşfetmeyi seven, sanat, müzik, seyahat ve tabii ki fotoğraf tutkunuyum. 16 yaşımda hobi olarak başlayan fotoğrafçılık hayatımı 19 yaşımda radikal bir karar alarak profesyonel iş hayatına çevirmiş birisiyim.
Özellikle moda, düğün fotoğrafları, sizi zorluyor mu?
Asla… Mucizeye şahitlik etmenin nesi zor olabilir ki?
Hayatta olan veya geçmişten en çok kimin fotoğrafını çekmek isterdiniz?
Aklımda kimse yok ama İstanbul veya Los Angeles gibi şehirlerde yaşayan sanatçılarla çalışmak isterdim.
Fotoğraf hayatınıza ne zaman ve nasıl girdi?
Aslında fotoğrafçı olmayı hiç hayal etmemiştim. Ben kader diyorum biraz bu duruma, belki de farkında olmadan yeteneğimi keşfettim. Her şey bir arkadaşımın, okul projesi için fotoğraf çekmemle başladı. Daha sonra öğretmenim fotoğraflar hakkında birkaç eleştiri yapınca ben de çektiğim fotoğrafları yeniden düzenlemeye başladım ve sosyal medyada yayınladım.
Mesleğinizi birkaç kelimeyle anlatmanızı istesek…
Kamera lens ve ışık kullanarak, gözle görebildiğimiz cisim ve şekilleri, film ya da dijital ortam üzerine kaydederek görüntü oluşturma işidir. İşlevsel uygulamaları nedeniyle bir zanaat olduğu gibi, estetik yönüyle bir sanat olarak kabul edilir.
Çalışmalarınızı nerelerde yayınlıyorsunuz?
Çoğunlukla sosyal medyada.
Fotoğrafçı olmak isteyen gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?
Fotoğrafçılığa başlamadan önce, temel fotoğrafçılık kavramlarının öğrenilmesi gerekir. Bu kavramlar arasında pozlama, kompozisyon, renk teorisi ve ışıklandırma yer alır. Bu kavramları öğrendikten sonra fotoğraflarınızı daha iyi kontrol edebilir ve daha yaratıcı fotoğraflar çekebilirsiniz.
Gratis’in yeni ağız ve diş bakım markası Benri Dent satışa sunuldu
Bol bol fotoğraf çekin! Fotoğrafçılık pratik gerektirir. Ne kadar çok fotoğraf çekerseniz, o kadar iyi fotoğraflar çıkar ortaya. Fotoğraf çekmekten korkmayın ve her fırsatta fotoğraf çekin. Çektiğiniz fotoğrafları inceleyin ve hatalarınızı düzeltin.
Işığın Efendisi Olmak! Biliyorum çok iddialı geliyor ama fotoğrafın hangi alanında çalışırsanız çalışın önce doğal ışığı iyi okumanız ve kullanmanız gerekiyor.
En zor kısmı ve en keyifli yani nedir yaptığınız işin?
Fotoğraf çekmenin keyifli yanlarından biri de yeni insanlarla tanışma fırsatı yakalamaktır. Yolda giderken bir çekime denk gelmeniz ve dikkatinizi vermeniz her zaman iletişim kuracak bir ortam yakalamanızı sağlar. Bu tarz durumlarda kurulan arkadaşlıklar ve ortak noktalar fotoğraf çekmenin güzel yanlarından biridir.
Özgüven arttırmanın en güzel yoludur. Özellikle çektiğiniz fotoğrafların insanlar tarafından beğenilmesi kendinize daha çok güvenmenizi sağlar bu da fotoğrafçılık yolunda bir adım daha ilerlemenize yardımcı olur.
Çektiğiniz fotoğrafların insanlar tarafından beğenilmesi fotoğrafçılık kariyeriniz için çok güzel bir adımdır. Tabii ki zorlukları var. Profesyonel bir fotoğrafçıysanız muhtemelen sabahlara kadar çalışmak zorunda kalmanız gerektiği anlamını çıkartabilirsiniz.
Bu masa başı işte çalışmaktan çok daha yorucu ve zaman alıcı bir durumdur. Bir fotoğrafçı olarak çalışmak, sürekli olarak çekim yapmanız, portföyünüzü güncellemeniz, yeni türler denemeniz, kişisel projeler yapmanız gerektiği anlamına gelir.
Moda fotoğrafçısı nasıl olunur?
Özellikle giyim ve güzellik sektörü söz konusu olduğunda moda fotoğrafçılığı en çok ihtiyaç duyulan alanlardan biridir. Buna bağlı olarak markaların aradığı bir moda fotoğrafçısı olabilmek hiç de kolay değildir. Aksine sektörde bilinen bir isim olmak için sabırla uzun bir yol kat etmeniz gerekebilir.
Moda fotoğrafçısı olma yolunda ilk adımın hiç kuşkusuz eğitimden geçtiğini söylemek lazım. Öncelikle fotoğrafçılığın temellerini bilmeli, mesleki olarak moda fotoğrafçısı olmaya yönelmeden önce fotoğrafçılığa olan ilginizi amatörlüğün ötesine taşımak gerekir. Moda fotoğrafçısı olmak için bilmeniz gerekenlerden biri de modayı yakından takip etmenizdir. Moda fotoğrafçılığı için estetik birinci sıradadır.
Modayı yakından takip etmek, ürünleri nasıl kullanıp hangi açıyla çektiklerine dikkat etmek sizin için artı olacaktır. Moda dergilerini karıştırın. Moda fotoğrafçısı olmak için çekimlerinizi modaya uygun bir şekilde yapmanız son trendlerini takip etmeniz gerekir.
Ve son olarak: KENDI TARZINIZI BULUN! Beğendiğiniz moda fotoğrafçılarından ilham alarak özgün ve orijinal bir stil geliştirin. Kendinize ait bir tarz oluşturun. Taklit ederek maalesef dikkat çekemezsiniz.