Yoga İle Özgürleşin

Aslı Başar Yoga Okulu Kurucusu ve Yoga Antrenörü Aslı Başar ile yogaya dair her şeyi konuştuk. Yoganın beden ve ruh sağlığına kattığı etkilerini detaylı ve bilimsel yönleriyle anlatan Aslı Hanım’ı gelin tanıyalım. Aslı Başar Yoga Eğitmeni

She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.

Instagram Hesabımız

Yoga benim için “özgürlük” demek. İnsanın hayatında onu esir alan her türlü konu, düşünce, huy, tutum, kişi ve alandan özgürleşebilmek demek.

Röportaj: Melek Şenol

Aslı Başar Yoga Okulu Kurucusu ve Yoga Eğitmeni

“Yoga” sizin için neyi ifade ediyor? Bu sohbette daha çok hangi konulara değinmek istersiniz?
Yoga benim için “özgürlük” demek. İnsanın hayatında onu esir alan her türlü konu, düşünce, huy, tutum, kişi ve alandan özgürleşebilmek demek.

Bu sohbette elbette daha çok yogadan bahsetmek istiyorum. Çünkü konumuz yoga, genellikle bu tip röportajlarda eğitmenlerimiz kendilerinden bahsetmeyi tercih ediyorlar. “Yaptığı iş kişinin aynasıdır” sözüne çok inanırım. Bu nedenle bu sohbette ulaşabileceğimiz daha çok kişiye yogayı ve onun faydalarını anlatmak, daha fazla kişiyi yogaya başlatabilmek benim için daha değerli.

Neden yoga yapmalıyız?
Bunu bilimsel bir dille anlatmak istiyorum. Otonom sinir sistemimiz sempatik ve parasempatik olarak ikiye ayrılır. Sempatik sistem bedene uyarıcı ve harekete geçirici etkiler verirken, parasempatik sistem bu uyaranları yatıştırır ve sakinleştirir. Örnek olarak; kalp ritmindeki artış, nefesin hızlanması, vücut ısısının artması gibi ritmi artıran ve kişinin yaşamsal fonksiyonlarını tehdit eden uyarıcılar sempatik sinir sisteminin verdiği etkilerdir.

Yoga yaptığımızda az önce saydığım uyarıcı etkileri yavaşlatan ve yatıştıran parasempatik sistem devreye girer ve yaşamsal fonksiyonları tehdit eden tüm uyaranlar yavaşlamaya ve dengelenmeye başlar. Bu şekilde organlar düzgün çalışmaya başlar ve beden dengeli bir hale gelir. Sağlık bundan olumlu etkilenir çünkü dengeli bir beden sağlıklı bir bedendir.

Aslı Başar Yoga Okulu Kurucusu ve Yoga Eğitmeni

Siz yogaya başladıktan sonra hayatınızda neler değişti?
Yogaya başladığım gün hayatımın da değişmeye başladığı gündü diyebilirim. Kabaca tüm hayatım değişti aslında. Hayatta bize giydirilen bazı elbiseler vardır. Bunlar aslında bizim toplum karşısında duruşumuzu gösteren bazı sıfatlardır. Anne olmak, çalışan olmak, eş olmak, kadın veya erkek gibi bir cinsiyetle taçlandırılmak, çocuk olmak vs. bunlar daha da örneklendirilebilir.

Ne yazık ki yaşam boyu bu sıfatların bize yüklediği davranış şekillerine veya hareket kalıplarına göre yaşarız. Ama aslında bunlar bizi mutlu etmez çünkü çoğunu isteyerek üstlenmedik. Bu noktada bulunduğumuz konumdan rahatsızlık duymaya başlarız ama diğer taraftan da alıştığımız hareket tarzından uzaklaşmak; ki biz buna “konfor alanı” diyoruz; istemeyiz. İşte yoga, kişiye “önce ben” diyebilmenin farkındalığını kazandırıyor. Ve bu noktadan sonra artık kendi isteklerimiz ön plana çıkmaya başlıyor ve bizi rahatsız eden her türlü ortamdan uzaklaşmayı seçiyoruz.

Kısacası ben de yoga ile öncelikle beni yoran ve bana sağlık vermeyen ortamlardan uzaklaştım. Rekabet ortamının yoğun dolduğu işimden uzaklaştım. Kaotik bir şehri terk ettim ve özüme doğru bir yolculuğa çıkmayı tercih ettim. Beni mutlu eden şeyleri yapmaya başladım. Yoga bunların en başında geliyor.

Aslı Başar Yoga Okulu Kurucusu Ve Yoga Eğitmeni

Anda kalabilmek için ne yapmak gerekir?
Anda kalmak, içinde olduğumuz zamanda her ne ile meşgulsek sadece onunla ilgilenmek ve zihnin başka düşüncelere kaymasına izin vermemek demektir. Şu anda bu yazıyı okuyorsak sadece yazıya odaklanmak, sohbet ediyorsak sohbete odaklanmak, yemek yiyorsak sadece yemeğin ağzımızda yarattığı tat hissine odaklanmak gibi… bu elbette günümüz yaşantısında kolay değil. Her an dışarıdan gelen uyaranlarla dolu ve günlük rutinimiz kalabalık.

Zihin ister istemez geçmiş veya geleceğe doğru hareket etmek eğiliminde. İşte tam da bu yüzden yoga yapıyoruz. An ’da kalabilmek için… çünkü yoga yaparken zihin sadece anlık olarak alıp verdiğin nefeste ve yoga pozlarında oluyor. Bu tamamen organik ilerleyen bir süreç. Aynı şekilde meditasyon için de bu geçerli çünkü orada da anı izlemek, nefesi izlemek temel hedefimiz. Kişi yogayı ve meditasyonu ne kadar çok yaşamına katarsa o kadar çok anda kalabilmeyi deneyimler ve geliştirir.

Yoga yapmak için esnek bir beden ve genç bir yaş mı gerekiyor? Kimler yoga yapabilir?
Bu soru iyi ki var. Günümüzde sosyal medya paylaşımları bu konuda ne yazık ki kafaları fazlaca karıştırıyor. Yogayı sağlık için yapıyoruz bir kere bu noktada anlaşalım. Belirli bir felsefeye kendimizi adamak, belirli şeyleri yememek veya tek tip tek renk kıyafetler giyerek bir topluluğa kendini adamak için değil. Sadece sağlık için… ruh, beden ve zihin sağlığımız için yapıyoruz.

Kaslarını, eklemlerini hareket ettirebilen ve bu hareketi yapmakta sağlıksal olarak bir engeli olmayan kadın erkek ve çocuk herkes yoga yapabilir. Çünkü herkese göre bir yoga var. Bugün bir hastaya yatağından hiç kaldırmadan da yoga yaptırabiliriz. Yoga hareketleri sosyal medyada gördüğümüz akrobatik hareketlerden oluşmaz sadece. Gördüğümüz o hareketler dünyada 1800-1900’lü yıllarda ortaya çıkmaya başladı. Oysa yoganın bir sağlık sistemi olarak kullanılması MÖ. 6000’li yıllara uzanıyor.

Kısacası sağlıklı ve konforlu bir yaşam isteyen herkes yoga yapabilir.

Yoga ve sağlık arasında nasıl bir bağlantı var?
Aslında bu sorunun yanıtını “neden yoga yapmalıyız” sorusunu yanıtlarken verdim. Burada biraz daha yoganın sağlıksal faydalarından söz etmek istiyorum.

Öncelikle kalp- damar sağlığınızı korumaya destek olur. Kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir. Fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak daha iyi hissetmenizi sağlar. Stres, öfke, anksiyete gibi olumsuz duygu ve düşüncelerden arınmanıza destek olur. Uyku bozukluklarını giderir. Omurga rahatsızlıklarını önler. Daha iyi bir postüre kavuşturarak, duruş bozukluklarını önler. Kişinin kendisine olan özgüvenini geliştirir ve doğal olarak diğer insanlarla daha sağlıklı iletişimler kurmasını sağlar.

Yoga ve beslenme arasında nasıl bir bağlantı var?
Yoga denge demektir. Bir kere her şeyden önce ihtiyaç olduğu kadarını tüketmemiz gerektiğini hatırlatır bize. Aslında sanıldığı gibi yoga veganlık veya vejateryanlık demek değildir. Evet yoga felsefesi et yemeyi yasaklar çünkü bir hayvanın kesim esnasındaki her türlü korku, kaygı ve sağlıksal durumunun o etin tüketilmesi ile insana geçeceği ve bu durumun da insan sağlığını ruhsal ve fiziksel olarak olumsuz etkileyeceğine inanılır. Mantıksal olarak baktığımızda yanlış bir bakış açısı değil.

İkonik Şıklık Türkiye İle Buluştu!

Ancak bir insanın sağlıklı beslenmesinde her türlü protein, vitamin, taze meyve ve sebzenin de olması gerektiğini biliyoruz. Diğer taraftan doğadaki ekolojik dengenin sürdürülebilmesi için de hayvansal ürünlerin daha az ve dengeli tüketilmesi gerektiğine inanıyorum. İnsan sindirebileceği miktarda ve sadece ihtiyacı kadar olanını tüketirse yoganın bize anlatmak istediğini uygulamış olacaktır.

Aslı Başar Yoga Okulu Kurucusu Ve Yoga Eğitmeni


Günümüzde çok fazla yoga eğitmeni var. İnsanlar doğru eğitmeni nasıl seçecekler?
Gerçekten kritik bir konu 😊
Öncelikle eğitmenin sertifikası sorgulanmalıdır. Eğitim aldığı okul ve eğitmenler kimlerdir? Ne kadar süredir yoga yapıyor? gibi temel soruları sormak gerek. Türkiye’de ve Avrupa’da özellikle Yoga Alliance onaylı bir kurumdan alınan eğitimin belirli bir yeterliliğe sahip olması gerektiği için, eğitmenin bu kuruma bağlı bir okuldan eğitimini almış olması da önemli.

Eğitmenin temel anatomi bilgisine sahip olması özellikle istediğimiz bir şey. Bununla birlikte elbette seçeceğimiz eğitmenin yoga pratiğini mutlaka en az bir seans deneyimlemek ve ondan sonra başlamak daha iyi olacaktır.

Yogayı merak eden ancak henüz başlamamış kişilere neler söylemek istersiniz?
Denemeden bilemezler. Genellikle yoga ile ilgili bazı kaygılar var. Ve bu kaygıların çoğu da sosyal medyada gördükleri zor duruşlardan kaynaklanıyor. Çoğu kişi sırf bu nedenle ve yapamayacağını düşünerek başlamaya çekiniyor. Oysa yoga böyle bir şey değil. Her bedene ve herkese göre bir yoga var. Bir kere yogaya başlamak için zayıf veya esnek olunması gerekmiyor. Bütün bunlar yogaya başladıktan sonra organik olarak gerçekleşiyor zaten.


http://Yaz sıcaklarına özel çözümler COSMED’de!

Hiçbir zaman “bu yaştan sonra yoga nasıl yapayım” demeyin ve sadece başlayın. Çok fazla yoga türü var ve hangisini seçeceğine karar veremiyor. Bunun için sadece bir uzman eğitmenle görüşün ve deneme seansına katılın. Size en uygununu uzman eğitmenler önerecektir zaten. Herhangi bir pozu yapmak için yarışa girme düşüncesinden uzak, sadece sağlığınız ve yaşamsal dengeniz için başlayın.

Bize yoga okulunuzdan bahseder misiniz?
Aslı Başar Yoga Okulu, 2019’da İzmir Bornova’da kuruldu. Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı ve aynı zamanda da Uluslararası Yoga Alliance Onaylı bir okuldur.

Hafta içi her gün yoga grup seansları düzenliyoruz. Ayrıca kişiye özel bireysel seanslar gerçekleştiriyoruz. Yoga eğitmeni olmak veya yogayı her anlamda öğrenerek kendi yaşamında uygulamak isteyenler için sertifikalı eğitim programları düzenliyoruz ve yılın belirli zamanlarında yoga inzivaları organize ediyoruz.

Web adresimiz www.aslibasaryoga.com
Instagram @aslibasaryogaokulu
Telefon 05330850212

Aslı Başar Yoga Eğitmeni

She and Girls Yaz 2024 Sayısı Gençlik Dergisi Girls Hediyesiyle Dergiliklerde

She and Girls Sonbahar 2024 Sayısında Neler Var?

Recep Demiray: Giorgina Ferri Kreatif Direktörü

Esra Cesmeci: “Hayatınızdaki Fırsatları Değerlendirin”.

Öznur Yeniel: “Yalnız Olmadığınızı Hissedin”.

Selma Doruk Cura: “Hayat Nefes ile Başlar”.

Senem Dağoğlu:” Kendinizi Hücrelerine Kadar Tanıyın”.

Sema Aydumanlı: “Resim Yapmak Benim Tutkum”.

Işıl Füsun Peynircioğlu: Işık ve Yol

Yeni NIVEA Luminous630 CC Krem ile koy

SHE AND GIRLS DERGİ