“Astroloji bir burç yorumu değildir. Bu şekilde pazarlanmakta. Çünkü; bilgi doğudan doğar, batıdan batar. Bazı güzelliklerin, hayat kurtaran, işe yarayan bilgilerin yozlaştığını görüyoruz. Niçin bu şekilde akıl alır gibi değil. Bu alanda ve farklı kadim bilgilerden yararlanan derin ilimler var. Tuğçe Arslantaş Astrolog
She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.
Instagram Hesabımız
Bunların daha fazla hayatımızın içinde olması gerekiyor. Bizim için, insanlık için. Birçok disiplin, bilgi gibi Astrolojinin de zararlı kullanımı yok mu? Çok fazla her meslekte olduğu gibi. Okuyuculara- danışanlara düşen görev bilinçli olmak, ayırt edici bir tutumla yaklaşmak.”
Astrolojiye dair tüm bilinmeyenleri Astrolog Tuğçe Arslantaş’tan dinleyelim. Eminim bir çoğunuz bugüne kadar bu kadar net astroloji biliminin detaylarını okumamışsınızdır.
Röportaj: Melek Şenol
Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
27 Ağustos 1993 İstanbul doğumluyum. Üniversiteye kadar Ankara ve İstanbul’da eğitimimi tamamladım, kolej çıkışlıyım. 2011’de İzmir’e yerleştim. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce-Almanca Turizm işletmeciliği okudum. Halen daha İzmir’deyim. Bu büyülü şehirden vazgeçemeyenlerdenim. Başak burcuyum. Bunun hakkını toprakla uğraşarak, üretici yanımla verdiğimi düşünüyorum.
İzmir’de bahçem var. Bir süre organik tarımla uğraştım, çiftçi belgem var, ciddi ciddi mesai harcadım. 5 yıldır odağım astrolojide. Topraktan, denizden, yeşilden beslenerek astrolojik danışmanlıklarıma, araştırmalarıma, eğitimlerime ve kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Bunları yaparken aynı zamanda kendime de hizmet vermeyi ihmal etmiyorum. Enerjimi dengelemek adına haftanın 5 günü spor yapıyorum, dans dersi alıyorum, son 6 aydır hayatıma yoga pratiği kattım. Hem zihnen hem de bedenen kendime alan açmayı önemsiyorum. Kendine alan açmanın başarıyla doğru orantılı olduğuna inanıyorum.
İlk ne zaman ve ne şekilde Klasik Batı Astroloji ilginizi çekmeye başladı? Klasik Batı Astrolojisi sadece kişilere odaklı mıdır?
Küçük yaşlardan beri ilgim vardı. Dünyaca ünlü Amerikan Astrolog Susan Miller’ın kitabı ilk işaret fişeğiydi sanıyorum. Her zaman gökyüzüne, rüyalara, yıldızlara bir de psikolojiye ilgim vardı. Araştırmayı o zamandan çok severdim. Merkür’üm başak, detay detay okuyacağım, ne neden gelmiş öğreneceğim, mantığıma oturtmam gerek. 2018 krizli bir yıldı benim için. Neden? sorusuna yanıt aramaya başladım.
Tasavvuf ilmi ilgimi çok çekti. Hani olur ya buhranlı yıllar kişisel hayatlarımızda, çıkış kapısı ararız, aynen öyleydi. O dönemde Cemal Nur Sargut Hanım’ı çok dinliyordum. Ruhsal büyümeme çok büyük katkısı vardır. Sonra bir gün astrolojik haritamı çıkardım. Çıkardım da anlamıyorum ki, internette yazıyor bir şeyler tanımlar ama bana yetmedi. İçi dışı bir, enerjik, pozitif bakan ve öğretme aşkı ile anlatan Dinçer Güner, temel seviye eğitim açıyordu. Tamam dedim başka kimseye bakmama gerek yok ben hocamı buldum. İleri seviye eğitimimi tamamladıktan sonra sorumgeldi.com’da çalıştım, çok büyük bir keyifle.
Şimdi de bireysel olarak danışmanlıklarıma devam ediyorum. O günden bugüne kadar devam eden bir eğitim serüvenim başladı. Oldum dediğiniz an ne kadar ham olduğunuzu görürsünüz. Aynı heyecan ve öğrenme şevkiyle Astrolojinin derin sularına dalmaktan, kendime yeni bakış açıları kazandırmaktan haz alıyorum. Üzerine kattığım Horary, Election, Karma ve yenilerde tamamladığım Enerji Astrolojisi eğitimlerimle kendimi geliştirmeye devam ediyorum.
Astroloji sadece kişilere odaklı değildir. Aldığınız eşyanın, imza attığınız anın, evinizin, arabanızın, kısaca her şey ve anın haritası vardır. Ondan önemseriz nikah gününü Venüs retrosunu olmasın isteriz, bir iş anlaşması yapılacaktır, imza atılacak zamanı veya taşınma zamanını Merkür retrosuna denk getirmeyin deriz. Hepsinin altında derin bir ilim ve matematik vardır. Dedim ya mantığıma yatmıyorsa, bir neden-sonuç ilişkisi kuramıyorsam ben zaten kabul edemem.
Astrolojik teknikleri günlük hayatınızda ne derece kullanıyorsunuz?
Her gün instagram sayfam Astrolooka, burada günün astromenüsü olarak o günün kalitesi hakkında bilgi veren paylaşımlarım oluyor. Bu da her gün gökyüzünde ne var? Nasıl bir etki? Biliyorum demek oluyor. Ya da yaklaşan bir tutulma, önemli gezegen geçişi gibi. Obsesif bir perspektiften asla değil. Orası çok yorucu. Bir de unutmamak gerek ki irade daima bize aittir. Astroloji bir navigasyondur.
Önemli bir görüşmem varsa, bir reklam, tanıtım konum, alım-satım, imza atmam gereken bir konu benim için mümkün olabilecek en uygun zaman ne zamandır acaba diye bakarım, not alırım. Bunun haricinde, Ay döngüme bakarım, 28 günde bir yenilenir Lunar Return haritalarımız. Yılda bir doğum günü haritama bakarım Solar Return’üme, o yılın teması ne, nerelerde sıkıntı olabilir, nelere dikkat etmem gerek gibi.
Astrolojinin de kendi dalları var mıdır? Nedir bunlar?
Şöyle ifade edeyim. 12 burç, 12 ev vardır. Her biri kendi alanında dallara ayrılır. Ne gibi? Finansal Astroloji, Karma Astroloji, İlişkiler Astrolojisi, İkamet Astrolojisi, Enerji Astrolojisi gibi. 3 yıl önce yolumun kesiştiği çok kıymetli Naz Bayatlı Hocam’dan en son aldığım muazzam bir eğitim Enerji Astrolojisi. Ayrıca özel alanları vardır. Soru (horary) astrolojisi, çok kıymetli bir alandır. Ciddi uzmanlık ister.
Maybelline New York Lifter Plump ile Yanmaya Hazır mısınız?
Belli kuralları olan temelinde iyi bir astroloji bilgisi isteyen astrolojinin önemli bir dalıdır. Seçim (Election) Astroloji vardır. Biraz önce bahsettiğim. İmza atacağım, evleneceğim, davet organize edeceğim seçim astrolojisinden faydalanırım. Benim için hangi gün ve hangi saat en uygun olanıdır. Tamamen kişinin haritasına özel bir çalışmayla bulunan bir zamanlama aracıdır. Astroloji çok derin bir ilimdir.
Tabanında pozitif bilimler yatar. Veri her şeydir mesela. İstatistiki veriler, tarih tarihte neler olmuş, matematik gezegenlerin dönüşleri yani transitleri ve de kurduğu kontaklar. Hermes’in ünlü sözü “Gökyüzünde ne varsa yer yüzünde de o vardır.”
Klasik Batı Astroloji eğitimini kimler alabilir?
İsteyen herkes alabilir. Fakat emek harcamak, ciddi zaman ayırmak, okumak, araştırmak, çok pratik etmek şartıyla. Aslında her işte olduğu gibi. Burada ayırt edici bir özellik de etik değerler. Karşımızda bir insan olduğunu unutmadan ve de bizim de yani astrologlarında bir insan olduğunu unutmadan danışmanlıkları gerçekleştirmek bence çok önemli. Bir teori vardır, bir de pratik.
Bilgiyi çok çalışarak da alabiliriz, beynimize işleyebiliriz, hatta anlatabiliriz. Fakat, hangi üslupla, nasıl bir dünya görüşüyle olduğu çok önemli bir ayırt edici unsur. 17.yy. İngiliz Astroloğu aynı zamanda Horary Astrolojisinin babalarından William Lilly’nin Astrolog ve Astrolog adaylarına öğüdünden bir alıntı yapmak istiyorum. “Öncelikle, Yaradan’ı düşün ve takdir et ve ona müteşekkir ol; mütevazılığını kaybetme ve ne kadar derin ve üstün olursa olsun, hiçbir doğal bilginin aklını başından alıp hem gökteki hem de yeryüzündeki her şeyi düzenleyen ve yöneten İlahi Gücü göz ardı etmene yol açmasına izin verme.” der. Bilgisayarımın ana ekranında 7 öğüdü her zaman açık durur. Astrolojinin atasözleri gibi.
Astroloji nedir ve ne değildir?
Gökyüzünün kendine has bir dili var. Astroloji’de bu sembolleri okuma sanatıdır. Kendi gerçekliğimizi ve potansiyellerimizi anlamak, hayatlarımızda ilerlemek, gelişim göstermek için önemli bir yol haritası. Her birimiz eşsiziz, doğum haritalarımızda öyle. Aynı zamanda matematiği, istatistiği, tarihi, psikolojiyi barındıran derin bir ilimdir. Bu anlamda Astroloji kendimizden benliğimize çıktığımız bir serüvendir.
Hep aynı yerden kırılıyorsak, bir türlü istediğimiz noktaya gelemiyorsak, sürekli aynı tarzda insanları hayatımıza çekiyorsak ve daha nice kırılması gereken döngüler aşılması gereken engeller için astroloji farkındalık yaratarak çıkış kapısı gösterir. Anahtar ise doğum haritamızdadır. Astroloji, hava durumu tahmini gibidir. Potansiyel tema ve olaylar hakkında önceden bilgi verir, uyarır, olumlu ya da olumlu olmayan manada. Kısaca Astroloji bir nevi nagivasyondur. Kapalı, çalışmada olan-engel yaratabilecek yolları, açık trafik nerededir, arabamıza en uygun yol hangisidir, bunu tayin etmek gibi bir benzetme yapmak yanlış olmayacaktır. Bu amaçla kullanılacak kıymetli bir ilimdir.
Ne değildir? sorusuna yanıt olarak da. Hissi bir şey değildir. Böyle çok yanlış algılayanlar var. Falcı diyorlar, falıma bir baksana ya! Yahu öyle bir şey değil. Açıksan bilgi almaya anlatayım sabaha kadar diyorum böyle olunca. Astrolojinin öngörü yanı yok mu tabi ki de var; fakat önceki olaylardan yola çıkarak, o gezegen geçişinde ne olmuş, o hattaki tutulmalar mesela koç-terazi hattındaki tutulmalarda neler yaşanmış sonrasında neler olabilir gibi.
Sizce astroloji son zamanlarda doğru kullanılıyor mu? Mesela harita iyileştirme diyorlar. Var mıdır böyle bir şey?
Pandemiyle birlikte ilgi çok arttı. Bu müthiş bir şey. Çok da memnunum öğrenmek isteyenler anlamında ve de gelen danışanlarda okuyorlar, araştırıyorlar, üç aşağı beş yukarı konuya hakimler. Bu gerçekten memnun edici bir durum. Fakat; tamamen ticari boyutta, insanların bilmediği bir alandan sömürü yöntemiyle yeni yeni adetler, uygulamalar üreterek sunmak etik değil. Evet astroloji deneyseldir, gelişime açıktır fakat sağlam bir zemine yani veriye hatta verilere dayandırılarak yapılırsa. Benim bahsettiğim astroloji de olmayan ama astroloji adını kullanarak yapılan bir takım “öneri” diyeyim, bunların pazarlanması.
Harita iyileştirme şu şekilde var diyebilirim. Hayat dualite üzerine kurulu. Salt iyi-kötü diye bir şey yoktur. Mesela Terazi burcunda zararda bir Mars yerleşimi olan birini düşünelim. Mars, bizi harekete geçiren, hayatta tutan, savaş-kaç dürtümüzü ortaya çıkaran, bizi yataktan kaldırıp hayata karıştıran gezegendir. Terazi’de zararda çünkü harekete geçmesi zorlaşır. Çünkü bazen de savaşmak gerekir. Terazi’deki Mars huzuru kaçmasın diye geri durabilir ve zamanla kişinin kendiyle olan ilişkisine kadar zarar verir.
Hele ki bir de Mars’ın iyicillerle de kontağı yoksa. Çok fazla terminolojiye girmeyeceğim sıkmak istemem. Burayı nasıl iyileştiririz. Bilerek. Önce kendimizi bileceğiz, kendimize dürüst olacağız. Harita iyileşme bu perspektiften kendimizi tanıma ve iyileştirmedir. Ben böyleyim, böyle şeyler hep beni bulur deyip bir kenara çekilmemek. Bu anlamda bakarsak evet harita iyileştirmek mümkün.
Doğum saatimiz neden bu kadar önemli?
Doğduğumuz anda, gökyüzündeki gezegenler hangi burçta, nasıl bir konum ve kontakta bunu öğreniriz. Doğum saatimizin önemi ise şurada başlar; doğduğumuz an hangi burcun kaçıncı derecesi yükselmiş bunu öğreniriz. Bu doğum haritamızdaki ev yerleşimlerimizi oluşturur ki haritamızın iskeletidir. Doğum saatini bilmemek harita analizini zorlaştırdığı yani tam nokta atış yapamadığı gibi öngörü kısmında da bizi eksik bırakır.
Doğum saatimiz 3 saate kadar belirsizse kişinin hayatındaki ciddi dönemeçlerinin zamanlarıyla net bir doğum saati (diğer bir adıyla retrifikasyon ile) tespit edilebilir. Zamanlama kısmı tam burada devreye giriyor. Her oğlak burcu aynı değildir, her koç, aslan, ya ben hiç öyle bir … burcu gibi değilim! Diyenlere cevap olarak söylüyorum: Parmak izi gibidir. Bu nedenledir ki herkesin bir kez doğum haritası analizi yaptırması bence çok önemli.
Astrolojik harita saate benzer, belli zaman dilimleri gibi, sürekli akreple yelkovanın ilerlemesi gibi. Hayatımızda da her zaman değildir belirli aylar-yıllarda bir tema vardır ki çok yoğun olarak odağımızda olur. Ya da herkesin ilk aklına gelen bir yıl vardır, yahu ne kadar da zordu diye. İşte oralar bizi biz yapan kilometre taşlarının zamanlarıdır. Büyüten, geliştiren. Benim bir lafım var.
“Miami’de gelişemeyiz, gelişmek, ilerlemek için önce içimizdeki ortadoğu’ya bir gitmemiz gerek” diye. Bu lafı astrolojik döngüler için söylüyorum. Mesela Satürn döngümüz… bizi tıpkı hamur karma makinasındaki hamur gibi ama yavaş bir hızda yoğurması gibidir. Hayatımız döngülerden geçer, bu sayede gelişiriz. 28-30 yaş, 33 yaş, 38-40 yaş, 56-59 yaş gibi.
Neden astroloji? Hayatımıza katkısı nedir?
Neden olmasın ki astroloji diye yanıt veririm 🙂 Böylesine kadim, yüzyıllar boyu günümüze gelmiş -ki çoğu bilgi kayıp orta çağ zamanından- bilgi birikimini hayatımıza entegre etme olanağı sunar astroloji. Neden? sorusunun cevabıdır astroloji. Neden şu an bunu yaşıyorum, neden hep… şeyler beni buluyor, neden bir türlü … konuda harekete geçemiyorum. Yanıtı haritalarımızda gizli.
Kendimize kendimizi anlatan, sıkıntılı, çok bekleyeceğimiz belki gecikebileceğimiz yolları gösteren, gelişmenin, potansiyellerimizin nerede nasıl ortaya çıkabileceğini gösteren kıymetli bir araçtır. Şunu unutmamak gerek. Maalesef ki astroloji bir burç yorumu değildir. Bu şekilde pazarlanmakta. Çünkü; bilgi doğudan doğar, batıdan batar. Bazı güzelliklerin, hayat kurtaran, işe yarayan bilgilerin yozlaştığını görüyoruz. Niçin bu şekilde akıl alır gibi değil. Bu alanda ve farklı kadim bilgilerden yararlanan derin ilimler var.
Bunların daha fazla hayatımızın içinde olması gerekiyor. Bizim için, insanlık için. Birçok disiplin, bilgi gibi Astrolojinin de zararlı kullanımı yok mu? Çok fazla her meslekte olduğu gibi. Okuyuculara- danışanlara düşen görev bilinçli olmak, ayırt edici bir tutumla yaklaşmak.
Astroloji ile zamanlamanın bağlantısı nedir?
Zamanlama astrolojinin işidir. Çok ilginç, bir konu hakkında soru aldığımda. Sadece doğum haritası analizi yapmıyorum, birçok farklı alanda astrolojinin alt kolları olarak danışmanlıklarım var. Tek soru danışmanlığımda ilişki sorusu geliyor.
Haritayı açtığımda Ay tam da kişinin 7.evinden geçiyor o an, ilişkiler alanında ya da bir kariyer sorusu tam da Ay, 10.evden iş-kariyer alanından geçerken kişi soruyu soruyor, hala daha şaşırıyorum. Zaten ilk günkü hevesle yapılmazsa bu iş yapılmaz, kolay bir meslek değil Astrolog olmak. Kişinin hayatındaki potansiyel gelişmeler hakkında bilgi verip geri dönüş aldığımda ben her defasında astrolojinin zamanlamasına hayranlıkla bakıyorum.