“Sınır koymak veya kısaca” bana uygun değil hayır” demek benliğimizi onaracaktır. Eğer ergenlik döneminde bir bireysek benlik gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. Erişkin bir bireyin ise gelişimine destek olacaktır. Fulya Arabacı Uzm Klinik Psikolog
She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.
Instagram Hesabımız
İçimizde sınır çizemediğimizde bizi boyun eğici yapan o iç sesimizle mücadele etmeliyiz. Bunu yapmak için en önemli şey insanın kendini anlaması ve farklı bir davranış denemekten kaçınmamasıdır” sözleriyle, ilişkilerde ‘hayır’ diyebilmenin önemi altını çizerek vurgulayan Psikolog Fulya Arabacı ile çok keyifli bir röportaj yaptık.
Buyurun sohbetimize!
Röportaj: Melek Şenol
Kendinizden biraz bahsedebilir misiniz?
Merhaba, ben Uzm. Klinik Psikolog S. Fulya Arabacı, meslek hayatımdaki 7. Yılımdayım ve aktif bir şekilde 5 senedir Kahramanmaraş’ta kendi kliniğimde ağırlıklı erişkin olmak üzere Bilişsel Davranışçı Terapi ve ağırlıklı Şema Terapi ekollerini kullanarak ergen ve erişkin danışanlarla çalışmaktayım.
Uluslararası onaylı Şema Terapistlerden olmak için aktif bir gelişim süreci içindeyim. Bugün aynı zamanda @uzmpsk.fulyarabaci adlı sosyal medya hesabımdan psikolojinin ve psikolojik bilgilerin geniş bir kitleye ulaşması adına bilgilendirici paylaşımlar yapıyorum.
Yakın ilişkilerde sınırları nasıl koruruz?
Öncelikle şöyle diyebilirim ki “tüm” ilişkilerimizde koruduğumuz sınırlar ilişkilerimizin kalitesini artıracaktır. Korumak diyorum çünkü aslında hepimizin öyle veya böyle bir sınırı var. Fakat bazılarımız için bu belirgin değil veya gelişmeye muhtaç bir konumda. Aslında “sınırlar” konusu oldukça geniş bir başlık ama öncelikle “hayır” diyemediğimiz kişilere ve konulara bir bakış atarak anlamaya başlayabiliriz kendimizi.
Kalıcı Oje ve Protez Tırnaklardaki Gizli Tehlike!
“Hayır” dediğimizde ne olacağını düşünüyoruz? Belki ilk soru bu olabilir. Muhtemelen çocukluktan bu yana geliştirdiğimiz inancımız artık bizi -eğer hayır dersen sevilmezsin, kızarlar, kabul görmezsin, suçlu olursun- gibi iç sesimizde boğuyor. Yani demek istiyorum ki korumak için öncelikle bu konu bizim için nerede onu anlamalıyız, anlayalım ki çözüm için adım atalım.
İlişkide sınırlar nasıl çizilir?
Aslında en önemli bilmemiz gereken şey karşımızdakine hayır dediğimizde bunun hep kötü sonuçlar doğurmayacağı… Bu konuda endişemiz olduğu için sınır çizmekte zorlanıyoruz en temelde. Kendi sınırlarımızı korumayı denediğimizde belki de korktuğumuz gibi olmadığını göreceğiz. Deneyimledikçe sınırlarımız belirgin veya işe yarar hale gelecektir.
İlişkilerimizde sınır koymanın önemi ve yöntemleri nelerdir?
Sınır koymak veya kısaca” bana uygun değil hayır” demek benliğimizi onaracaktır. Eğer ergenlik döneminde bir bireysek benlik gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. Erişkin bir bireyin ise gelişimine destek olacaktır. İçimizde sınır çizemediğimizde bizi boyun eğici yapan o iç sesimizle mücadele etmeliyiz.
Bunu yapmak için en önemli şey insanın kendini anlaması ve farklı bir davranış denemekten kaçınmamasıdır. Biraz önce de bahsettiğim gibi hayır dersen sevilmezsin, sana kızarlar inancına mahkum olmadan yeni deneyimler kazanmaya çalışmalıyız.
Son olarak eklemek istediğiniz?
Bu konunun çocukluktan bu yana gelen bir konu olduğunu eklemek istiyorum. Kişiler sınırlar konusunda kendilerini geliştirmek istediklerine hem çocuklarını hem de bugünlerini anlamalılar.
Aynı zamanda sınırlar konusunu ele alan kitaplar var okuyucularımız bunlardan faydalanarak günlük hayatlarına katkı sağlayabilirler. Son olarak eklemek isterim ki kökü derin olan yalnız aşılamayan durumlarda psikoterapi almaktan çekinmemeliler.