Cesur Olan, Risk Alan, Devam Eden Kazanır

Yazar, eğitmen ve profesyonel koç Damla Kunç Koçman’ın daha önce çocuklar için kaleme aldığı bilim kurgu türündeki Bilim Okulu serisinden sonra, yetişkinliklere yönelik ilk kitabı “Aynı Ben Değilim” de raflarda yerini aldı. Damla Kunç Koçman Aynı Ben Değilim

She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.

Instagram Hesabımız

Damla Kunç Koçman’ın yeni kitabını, hayallerini ve hedeflerini konuştuk…

Röportaj: Banu Çelik

Damla Kunç Koçman Aynı Ben Değilim

Damla Kunç Koçman kimdir? Sizi biraz yakından tanıyabilir miyiz?

Memur çocuğuydum ve bu nedenle sık sık yer değiştiriyorduk. Farklı farklı şehirlerde okumuştum ve okulum, arkadaş̧ çevrem sürekli değişmişti. Ailem gezmeyi severdi ve yaz tatillerinde sık sık çevre illere giderdik.

Bu nedenle aynı ülkenin vatandaşı olmamıza karşın kendiminkinden çok farklı kültürden insanları tanıma fırsatı bulmuştum. Bir nevi kontrol listesini çıkardığımı hatırlıyorum: İyi okumak, başarılı olmak, iyi bir eş bulmak, ideal bir yuva kurmak ve mükemmel anneliğin üstüne bir de kariyer yapmak…

Bu listenin belli bir kaynağı var mıydı? Kendi arzularımız kadar aile, içinde yaşadığımız kültür, çevremizdeki rekabet ortamı ve özlemlerimiz de rol oynamıştı elbette. Fakat yolunda gitmeyen bir şeyler vardı. Sorular sormaya başladım: Ne için yaşıyorum? Bütün bunlar niye? Yolculuğum bundan sonra farklı bir yöne doğru gitti.

Kimya Mühendisliği eğitimi aldıktan ve kurumsal bir hayata atıldıktan sonra kitap yazmaya nasıl karar verdiniz?
Yaratıcı yazarlık kurslarına gitmiştim. Hayatta en çok sekiz on yaşlarımda mutlu olmuştum. O yaşlarıma geri dönmek, o yaşam sevincini bir kez daha hatırlamak ve yazıya aktarmak istedim.

Böylece yavaş yavaş hayal etmeye, hayatın başlangıcında karakterler yaratmaya ve onların önüne türlü engeller, türlü sınavlar koymaya başladım. Gerçek hayatta denedikçe yarattığım çocuk karakterler de kendilerini bilinmeze atıyor, kısılıp kaldıkları mağaradan çıkmaya, gerçek dünyayla tanışmaya başlıyorlardı. Çocuk kitapları yazmak, başka bir açıdan da geçmişime yolculuk olmuştu.

Çok geçmeden farkına vardım ki bilim kurgusal hikâyeler yazıyorum. Bilim, teknoloji benim en güçlü yanlarım. Ne de olsa babam bir bilim insanıydı. Böylelikle bir yerde hem ilişkimizi onarıyor hem de onu onurlandırıyordum.

Aynı zamanda Coachman Eğitim ve Danışmanlık firmasının kurucususunuz. Bize biraz firmanızdan ve hizmetlerinden bahseder misiniz?

Coachman, kurumsal firmalarda liderlere ve yetenek havuzunda olan kişilere kariyerlerindeki değişim süreçlerinde lider koçluğu yapan, bu kişilerin uygun pozisyona yerleştirilebilmeleri için ölçme/gelişim merkezi danışmanlığı veren bir firmaydı. Ayrıca, gelişim planına eğitimler ile destek oluyordum. “Aynı Ben Değilim” kitabını yazarken Coachman’da değişim geçirdi ve yeni projeler üretmeye ihtiyaç duydum.

Doğum Günü Masası Hazırlama Rehberi

Amacım, bugüne kadar yapmış olduğum çalışmaları edebiyat, hikayelerden de faydalanarak farklı eğitim tasarımlarında birleştirmek. Farklı disiplinlerden kişilerle de iş birlikleri kurarak bu alanda ilerlemek istiyorum. Hedefim, yaşam kurgusunu değiştirmek veya yazmak isteyen herkese destek olmak. Özellikle kişilerin vizyon, yaratıcı düşünme becerilerinin gelişimine katkı sağlamayı önemsiyorum.

Damla Kunç Koçman Aynı Ben Değilim

21. yy. yetkinliklerini geliştirmek üzerine yeni nesil ebeveyn- çocuk atölyeleri düzenlediğinizi biliyoruz. Nedir bu etkinlikler ve atölyenin amacı okuyucularımız için biraz detay verebilir misiniz?

Sonuçta çocuklarımız gelecek dünyasının kurucuları olacaklar. İnsan ne ise yarattığı yapay zeka veya teknoloji de onların yansımaları olacak. Bu nedenle, geleceği planlarken çocuklarımızın hayal dünyalarına “etik, ahlak, doğa sevgisi, insan nedir?” gibi konuları iyi aktarmalıyız, çünkü̈ yarattıkları insanlığı yok da edebilir, daha ileri bir seviyeye de getirebilir.

Bunun muhakemesini yapabilecek vicdana ve merhamet duygusuna sahip olmalılar. Onlar sanal dünyanın gerçek dünya olduğunu sanıyorlar, bu dünyaya doğdular. Günümüz dünyasındaki ebeveynler çocuklarına iyi bir gelecek tasarlamak için çok çalışıyorlar ve çok yönlü çocuklar yetiştiriyorlar ancak çocuğun anne ve baba sevgisine, paylaşımına ihtiyacı var. Onları anlamak için onları dinlemek ve konuşturmak gerekiyor. Bu atölyeleri bu ihtiyacı karşılamak için ebeveynler ve çocukları bir arada çalıştırarak yapıyorum.

Bilimkurgu türünde yazdığınız çocuk kitapları oldukça ilgi görmüştü. Sizce hikaye bu şekilde anlatıldığında çocuklarda daha farzla bir merak ve okuma isteği mi uyandırıyor? Neden bu anlatım tarzını seçtiniz?

Bilimkurgu günümüzün etik, ideolojik ve bilimsel gerçekliğini geleceğe taşıyan ve orada tartışan bir edebiyat türü… Günümüze ait en az bir şeyin gelecekte radikal olarak değişeceği varsayımıyla yaratılan bir dünya. Bu bilgiler ışığında, bilimkurguyu seven çocuklar, günlük hayatta yaşadıkları sorunları kahramanlar ile birlikte yolculuk yaparken nasıl çözebileceklerini öğreniyorlar.

Kahramanlar ile özdeşleşen çocuk fiziksel ve duygusal açıdan zorlanan karakterin engelleri nasıl astığını okuduğunda, kendi yaşadıklarını da anlamlandırabiliyor. Empati duyduğu kahramanın yaptıklarını yapmak istiyor. Bilim Okulu Kitapları ile çocukların hayallerini, bir tek ev, araba almanın ötesine geçiriyorum. Çocuk yaşamı sorguluyor, “Ben bu dünyaya ne verebilirim?” diye düşünüyor. Bunlarla birlikte günümüzde yaratıcı düşünme becerisi geliştiren, yaptığını anlatabilen çocuklar gelecekte daha başarılı oluyor.

Bu nedenle de atölyelerimde tasarım odaklı düşünme ile kendi hayalindekini somutlaştıran çocuk yaptığını da anlatarak özgüven geliştiriyor.

Son kitabınız “Aynı Ben Değilim” önceki kitaplarınızdan farklı olarak büyüklere hitap ediyor. Bu kitapta vermek istediğiniz mesaj neydi?

Aktardığım hikâyelerin bazılarında kendinden kuşku, acı, yıkım, umutsuzluk ve hatta çaresizlik anları var. Hangi hayat hikâyesinde yoktur ki? Bu duyguları hissetmeyen, kendini kafasının içindeki zindanlara hapsetmeyen var mıdır? Gelgelelim bazı insanlar bu zindandan çıkmayı başarıyor. Bazıları da bu zindanın kapısının ardına kadar açık olduğunu keşfediyor. Aynı Ben Değilim, onları anlatıyor, yani cesur insanları, risk alanları, devam edenleri. Kısacası değişenleri…

Yazar, eğitmen ve profesyonel koç unvanları ülkemizde bir kadında görmekten gurur duyduğumuz unvanlar. Kariyerinizle ilgili daha önümüzdeki yıllar için başka hedefleriniz var mı?

Güzel görüşünüz için teşekkür ederim. Yazarken zorlandığımız anlar var, çok iyi eserler çıkarabilecek iken cesaretimizi toplamaya ihtiyacımız olduğu zamanlarda kapana kısılıyoruz. Bu ihtiyacı karşılamak için Demet Çaltepe ile birlikte tasarladığımız atölyelerin duyurusunu yakın zamanda yapacağım. Ayrıca çocuklar/gençler için “Futurgen- geleceğin kurgusu” atölyeleri ile gelecek kurgucularını yetiştiren atölyelere başlıyor olacağım.

 

Damla Kunç Koçman Aynı Ben Değilim

She and Girls Kış 2023 Sayısı Gençlik Dergisi Girls Hediyesiyle Dergiliklerde

SHE AND GIRLS DERGİ