“Sanat; dil, din, ırk, yaş ve cinsiyet ayırt etmeksizin her bireyin kendi kültüründe yaşam biçimine, kendi varlığı ve gerçekliğinde davranışına ve karakterine adalet ve sempati hislerini rafine ederek manevi ve maddi algısına hizmet eder. Keyif satın alınamaz” diyerek gönlümüze taht kurdun sevgili İrem Dizdar. Ressam İrem Dizdar Röportaj.
She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.
Instagram Hesabımız
Bir sanatçının yaptığı eserlere verdiği ruhu ve mesleğe bakış açısı bu kadar güzel anlatılabilir. Sanat ruhtur evet o sonradan kazanılmaz. Buyurun Ressam İrem Dizdar’ın eserlerindeki sihrin nasıl oluştuğunu birlikte okuyalım.
Röportaj: Melek Şenol
İrem Dizdar’ı tanımayanlara özetle nasıl anlatırsınız?
2 Ocak 1986 İzmir Göztepe’de doğdum. Çocukluğumun büyük bölümü şu an yaşamakta olduğum Çeşme’de geçti. İzmir Özel Türk Lisesi Kolejinden mezun olduktan sonra, Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık bölümünde öğrenimimi tamamladım.
İzmir’de birkaç mimarlık şirketinde çalıştıktan sonra aile şirketimiz olan Dizdaroğulları İnşaat şirketinde şu an aktif olarak mesleğime devam etmekteyim. Sanat faaliyetlerime üniversite yıllarında başlamış olsam da 6 yaşımdan beri resim yapıyorum. Profesyonel olarak ilk bireysel sergim Çeşme Kalesi’nde yer aldı, son yıllarda karma sergilerde aktif olarak yer alıyorum.
Uyku Beslenme Kadar Önem Taşıyor
Resim sanatı ve mimarlık benim için yaşam biçimi şeklinde hayatımda bir bütün haline geldi. Estetik ve güzelliğin dışa vurum şeklim doğaya ve hayvanlara duyduğum aşktan geliyor. Hayata bakış açımı özetlersem; Evrene ve gökyüzüne saygı duy, doğayı kucakla ve koru çünkü kendimizi bulma yolunda onlardan öğrenecek çok şeyimiz var!
Resim sanatı topluma ne mesajlar veriyor?
Sanat; dil, din, ırk, yaş ve cinsiyet ayırt etmeksizin her bireyin kendi kültüründe yaşam biçimine, kendi varlığı ve gerçekliğinde davranışına ve karakterine adalet ve sempati hislerini rafine ederek manevi ve maddi algısına hizmet eder.” Keyif satın alınamaz”
Ülkemizde size göre, resim sanatının ustaları kimlerdir?
Türk resim sanatının yönünü şekillendirmeye yardımcı olan öncü yenilikçi olmuş tüm sanatçılarımız değerli ustalardır. Çok isim var; öncelikle İbrahim Çallı, Adnan Turani.
Birçok kız çocuğunun eğitim görmesi için büyük çaba göstermiş ve okul açılmasını sağlamış olan güçlü bir kadın İlk Türk Ressam olan Mihri Müşfik Hanım’ın bıraktığı kıymetli eserler arasında Atatürk’ün resmî de vardır.
Resim sanatında hedefinizi sorsam?
Resim Sanatında; aldığım eğitimim ve kültürel donanımımı profesyonel bir şekilde devam ettirerek duygu ve düşüncelerimi benliğimi ortaya koyarak estetik ve güzelliği ifade edebilme şeklim olarak ilerliyorum. Çağdaş özgür ruhlu kararlı ve cesur tavrımı, maneviyat duygum ve bilgiyle birlikte iç dünyamı dışa vurma şeklim olarak sanatı seçtim.
En büyük amacım haline gelen bu tutkumu ileriye dönük çalışma ve disiplinle daha fazla kitleyle buluşturmak, paylaşmak, toplumda başarılı bir Türk Resim Sanatçısı olarak tanınarak “içimde yanan ışık ve tüm renklerimle” ben buradayım ve siz de hayatta olmak istediğiniz rengi seçin ve ışığınızı en iyi ve yararlı şekilde ortaya koyun mesajımla birçok kişiye ilham olabilmek.
Kadın ressamların daha fazla artması için neler yapılmalı?
Son yıllarda bilimden spora, siyasetten iş dünyasına kadar alanlarda farklı bakış açıları ve çalışmalar ortaya koyan kadınların sanattaki etkileri de çok daha kapsamlı ve köklü olarak ilerliyor. Milletine, kültürüne benliğine sahip çıkabilen aydın bireylerin yetişmesi için ülke olarak duyarlılığı arttırmak adına bizler daha çok sorumluluk almalıyız.
Bir ülkenin maddi ve manevi zenginliğinin gelişmişlik düzeyini gösteren unsur kadına ve sanata bakış açısıdır. Resim sanatı yapısı ve fikri gereği daha iyi bir yaşanabilir dünya hedefler. Hedeflerini gerçekleştirebilecek kadınlar yetiştirmek sanatına destek olabilecek zihniyetler var etmek toplumun elinde. Yön verilen değil yön veren bireyler sistemin eksiklerini ve kusurlarını giderebilir.
Türkiye’de katılmış olduğunuz sergilerde eserlerinize dair duyarlılığı nasıl görüyorsunuz?
Uzun zamandır çalıştığım “vahşi doğa hayvanlar” koleksiyonum büyük bir ilgi görüyor. Doğadaki hayvanlar aracılığıyla insanlara vermek istediğim saf duygu ve kendine has karakterleriyle çok etkileyici ve olumlu düşüncelerle iz bıraktığını görüyorum.
Günde kaç saat çalışıyorsunuz?
Her gün değişebiliyor.10-13 saat çalıştığım zamanlar oluyor. Düzenli ve disiplinli çalışma gerektiren zaman minimum 6-8 saat oluyor.
Şimdiye kadar yapmadığınız, ama aklınızın ucunda var olan resimler var mı?
Hayvanları, çocukların iç dünyalarında onlara bakış açısını simgeleyen ve etkileşimlerini imgeleyen resimler var aklımda.
Sanatınızı ve sizi nasıl takip edebiliriz, size ulaşmak isteyen sanat severler nasıl ulaşabilir?
Instagram sayfam @remartndesign sosyal iletişim ağında tüm çalışmalarım, günlük, sosyal sanat hayatımda yaptığım her çalışma aşamasını takip edebilirler. Bulunduğum sergiler ve gelecek olan haftalarda yer alacağım karma sergiler fuar ve farklı galerilerde yer alacak.
Son olarak She and Girls okuyucularına söylemek istediğiniz bir söz var mı?
She and Girls okuyucularına; Sanata, sanatçıya gösterdikleri ilgi ve sevgi için teşekkürlerimi iletiyorum. Işığınıza yön veren içinizdeki renklerinizi yücelten benliğinize ilham veren her şeye ve herkese sıkı tutunun ve kendinizi çok sevin derim çünkü hayat iyi şeyleri vermeye siz güzellikleri görmeye başladığınız zaman verir!