“Hayatta ne istediğinizi ne yapmak istediğinizi iyi bilin ki hedefleriniz olsun. Hedefi olmayan insanı rotasız kaptana benzetirim. terapi uzmanı Günel Kudretli
She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.
Instagram Hesabımız
İnsanın kendine hedef koyması ve zaman içerisinde küçük adımlarla hedefe ulaşmaya çalışması kişiyi motive eder, yaşama bağlar, ulaşmak istediği şeye planlı, programlı bir şekilde ulaşmasında yardımcı olur” sözleriyle, hiçbir şeyin zor olmadığını hedeflenen amacın peşinden gitmeyi öneren terapi uzmanı Günel Kudretli ile çok keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Buyurun sohbetimize!
Röportaj: Melek Şenol
Kendinizden biraz bahseder misiniz?
Merhaba, öncelikle ince davetiniz için müteşekkirim size. Ben Günel Kudretli 1987 yılında Azerbaycan’da doğdum. Lise eğitimim sonrası evlendim ve 2011 yılında İstanbul’a taşındık. 12 yıl sonra Üniversite sınavına girdim ve Eğitim fakültesinin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünü kazandım.
Üniversite sürecinde birçok eğitimler almaya çalıştım. Bunların yanı sıra birçok konferanslara, seminerlere katıldım, gönüllü staj yaptım. Şu an Sistemik Psikoterapi eğitimi almaktayım. Eğitim uzun soluklu olduğu için halen devam ediyor. Bunun yanı sıra Mindfulness eğitimi almaktayım.
Bu eğitim sayesinde danışanlarıma farkında olmak, anda kalabilmek, doğru nefes alıp vermek konusunda yardımcı olarak daha kaliteli bir hayat yaşamalarına yardımcı olmaktır. Şu an bireysel olarak hem online hem de yüz yüze terapi sağlamaktayım.
Bireysel terapi nasıl yapılır?
Kişinin ruh sağlığının iyileştirilmesi için bireysel terapi ile çözüme kavuşturulabilir. Bireysel terapide depresyon, panik atak, kaygı bozukluğu, iletişim kuramama, geçmişte yaşamış olduğu olumsuz yaşam olayları, travma, öz güven eksikliği ve birçok problemlerin iyileşmesi için terapi yapılır.
Kişinin hem kendisi ile hem de çevresiyle iletişiminin iyileştirilmesi, psikolojik anlamda daha iyi hissedebilmesi, iyi oluşunun sağlanması, kendisini bulması hedef alınır.
Bireysel terapi ne kadar zaman alır?
Terapi süresi kişiden kişiye de değişebilmektedir. Bazen danışanlar getirmiş olduğu problem üzerine konuşulunca birçok şeyin hızlı bir şekilde farkına varabilmekteler ve iyileşme de hızlı oluyor. Bazen de danışan iyileşmek için direnç gösterebiliyor.
Yıldız Rapçiler İstanbul’da Buluşuyor
Yüzleşmesi gereken konularda yüzleşmekten kaçınıyor, bazen danışmanla terapötik ilişki sağlam kurulamıyor ve terapi süreci uzayabiliyor. Özellikle travma yaşayan danışanlarda iyileşme süreci uzun sürebilmektedir. Burada en önemli konu danışanın iyileşmek için terapi sürecine isteyerek katılım sağlaması ve danışmanla beraber iş birliği içerisinde olmasıdır.
Online terapilerde süreç nasıl işliyor? Seanslarınızın detaylarını öğrenmek isteriz.
Online terapi ihtiyacı olan kişilere belirli platformlar üzerinden sağlanmaktadır. Aynı bireysel terapide olduğu gibi burada da süreç aynıdır. Kişinin ihtiyacına göre haftada bir ya da iki, bazen de 15 günde bir olmakla online terapi sağlanmaktadır.
Yüz yüze terapilerde gizliliğin ihlal edilmemesi konusunda olduğu gibi online terapilerde de hiçbir şekilde görüntü ya da ses kaydı alınmamaktadır. Danışanla göz temasına, başka şeylerle uğraşmamaya dikkat etmek gereklidir. Aynı zamanda danışan da terapi sırasında kimsenin onu duymaması, rahat bir mekânda olması konusunda önceden haberdar edilmelidir.
Son olarak okurlarımıza ne söylemek istersiniz?
Hayatta ne istediğinizi ne yapmak istediğinizi iyi bilin ki hedefleriniz olsun. Hedefi olmayan insanı rotasız kaptana benzetirim. İnsanın kendine hedef koyması ve zaman içerisinde küçük adımlarla hedefe ulaşmaya çalışması kişiyi motive eder, yaşama bağlar, ulaşmak istediği şeye planlı, programlı bir şekilde ulaşmasında yardımcı olur.
Başarıya ulaşmak bazen güç olabilmektedir fakat hedefe ilerlerken yürünen yolda edinilen tecrübe, yaşamınıza kattıklarınız ve olmasa da iyi ki denedim diyebilmek bile insana kendini iyi hissettirir.