“İnsan olduğumuzu unuttuğumuz bu çağda, içinde bulunduğumuz her şeyin hızla değiştiği bir zamanda, hiçbir şeye yetişemez halde yaşıyoruz. Nefes Eğitmeni Tutku Hodaman
She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.
Instagram Hesabımız
Misyonum; insanların çok fazla zaman harcamasına gerek kalmadan, kendi zaman yönetimlerini yaparak, bulundukları yerlerden, online şekilde gündelik yaşamlarına adapte edebilecekleri; basit, etkili ve çok kısa sürede sonuç alınabilecek egzersizleri içinde barındıran; kişiyi bütünsel sağlık anlamında çok iyi noktalara taşıyacak ve kendileriyle olan temaslarını yeniden sağlayacak eğitimleri onların hayatlarına sokmak.”
Sözleriyle uzmanlık alanı olan Nefes Egzersizlerinin danışanlarına katabileceği katkıyı vurgulayan Nefes Eğitmeni Tutku Hodaman ile Buteyko’yu ve bu egzersizlerin önemini konuştuk.
Röportaj: Melek Şenol
Tutku Hanım sizi yakından tanıyalım mı?
Buteyko Nefes eğitmeniyim, evli ve bir kız çocuğu annesiyim. Üniversite yıllarımda katıldığım yoga sınıflarında ilk kez nefesle tanıştım ve kendimle temas etme yolculuğum o zaman başladı. Bütünsel anlamda iyilik halimi oluşturmak ve bu teması daha da derinleştirmek adına, yurt içinden ve yurt dışından birçok eğitim aldım, almaya devam ediyorum.
Yoga, anatomi, mindfulness, çeşitli nefes teknikleri eğitimlerinin yanında, reiki, acces bars gibi enerji eğitimleri ve nefesin tüm boyutlarını kapsayan, Prof. Dr. Buteyko’nun protokollerini oluşturduğu Buteyko Nefes Uzmanlık eğitimini aldım. Halen İrlanda da bulunan Buteyko kliniğine bağlı olarak bireysel ve kurumsal nefes eğitimleri düzenlemeye devam ediyorum.
Doğru nefes almayı yani Buteyko nefesini biraz açalım mı?
Buteyko nefes 1950’li yıllarda Rus Doktor Konstantin Pavlovich Buteyko tarafından bir dizi egzersiz olarak geliştirildi. Bu metot; solunumu biyokimyasal açıdan düzenlemek ve aşırı nefes almayı azaltmak üzerine kuruludur. Bir nevi hava diyeti yapmak gibi düşünebilirsiniz.
Bu metodun temelinde karbondioksit yer alır. Biz beyindeki solunumu düzenleyen alanların karbondioksite olan hassasiyeti üzerine çalışırız. Bu hassasiyeti iyileştirdiğimizde, kişi haftalar içinde bizim doğru nefes dediğimiz, aslında doğuştan var olan yeteneğine yeniden kavuşmuş olur. Nedir bu doğru nefes?
Nefesin alternatifsiz, yalnızca burundan alınıp burundan verildiği, içeri alınan hava miktarının azaltıldığı, sessiz, sakin, derin, düzenli ve dışarıdan gözle görülemeyecek kadar küçültülmüş nefeslerdir. Burada bir parantez açmak isterim; derin nefes büyük nefesle karıştırılmasın, bahsettiğim derinlik nefesin diyaframa indirilme halidir yalnızca.
Onun ötesinde büyük nefes almaya hiç ama hiç ihtiyacımız yoktur. Nitekim fazla oksijen organizmamız için stres yaratır. Buteyko, kandaki gazların değerlerini düzenleyerek hücre oksijenlenmesini en üst düzeye çıkarır.
Alman asıllı, hücre fizyoloji profesörü olan Dr. Otto Warburg 1951 yılında yaptığı ve Nobel Ödülü aldığı çalışmasında kanserin, hücre içinde yeterli oksijenin bulunmamasından kaynaklandığını ispat etmiştir. Biz Buteyko ile Control Pause (CP) adlı bir ölçüm kullanarak, vücut oksijenlenme değerleri hakkında oldukça net bilgi elde ederiz ve bu değerleri kişinin ihtiyacına göre belirlediğimiz basit egzersiz dozlarıyla artırırız.
Buteyko bu anlamda yalnızca bir metot değil, organizmanın enerjiye ulaşmasını sağlayan bir yaşam biçimi formülüdür de. Buteyko ile aynı zamanda; özellikle astım, horlama, uyku apnesi, panik bozukluklar, depresyon, anksiyete gibi alanlarda da çok olumlu geri bildirimler alırız.
Gün içerisinde insan nefesi doğru mu yanlış mı aldığımızı nasıl bilebiliriz?
Şöyle ki; nefes söz konusu olduğunda, alma veya verme kısmında hiç fark etmez, burun yerine ağzınızı kullanıyorsanız zaten yanlış nefes alıyorsunuz demektir. Bu dinlenme halinde de yüzmenin dışında, spor yaparken dahi geçerli bir bilgidir.
Nefes yalnızca burundan alınıp tekrar burundan verilmelidir. Bunun yanında kendimizi şöyle gözlemleyebiliriz; gün içinde dinlenme halindeyken sık sık esniyorsak, iç çekiyorsak, solunum esnasında belirgin bir vücut hareketi görüyorsak, hızlı hızlı ve düzensiz solunum yapıyorsak, nefesi verdikten sonraki olması gereken doğal duruşlarımız yoksa, yanlış nefes alışkanlıklarımız olduğunu yine düşünmeliyiz. Sonuç olarak nefes alıp vermek bir alışkanlıktır aynı zamanda.
Aldığınız eğitimlerde sizi en çok etkileyen ne oldu?
Kendi nefesimle tanıştığım anda, yaşadığım genişleme ve kendimle temas etme duygusu oldu. Zihnimde, sıkışıp kaldığım kilitli odalardan çıkıp, kendimi tanıma, anlama, bilme, affetme ve sevebilme anlayışına geçtim.
adidas tişört tasarım yarışması başvuruları başladı!
Burası başka bir dünya. O nedenle nefes eğitimi benim tüm yaşamımı değiştirdi. Nefes alma şekliniz nasıl düşündüğünüzü, yaşamı nasıl yorumladığınızı ve vereceğiniz yanıtları belirliyor, hem de çok kısa bir süre içinde. Ne muazzam değil mi?
Yeni projeleriniz neler?
İnsan olduğumuzu unuttuğumuz bu çağda, içinde bulunduğumuz her şeyin hızla değiştiği bir zamanda, hiçbir şeye yetişemez halde yaşıyoruz.
Misyonum; insanların çok fazla zaman harcamasına gerek kalmadan, kendi zaman yönetimlerini yaparak, bulundukları yerlerden, online şekilde gündelik yaşamlarına adapte edebilecekleri; basit, etkili ve çok kısa sürede sonuç alınabilecek egzersizleri içinde barındıran; kişiyi bütünsel sağlık anlamında çok iyi noktalara taşıyacak ve kendileriyle olan temaslarını yeniden sağlayacak eğitimleri onların hayatlarına sokmak.
Son olarak; Buteyko’yu She and Girls okurlarıyla paylaşabilmek beni çok mutlu etti.
Teşekkür ederim.
Nefesinizin farkındalığıyla kalın…