Hayatınız bizim için önemli

“Psikoterapi almak isteyenler için bir şey söylemek istiyorum. Lütfen başvuracağınız kişinin diplomasına ve aldığı uzmanlık eğitimlerine bakınız. Merdiven altı verilen eğitimleri almış kişilerden lütfen uzak durunuz. Uzman Psikolog Ebru Sinici

She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.

Instagram Hesabımız

Hayatınız bizim için önemli…” Uyarısını vurgulayan Uzman Psikolog Ebru Sinici, Psikoloji ve Psikoterapi arasındaki farkı ve psikoloji dalında alınabilecek eğitimler konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Röportaj: Melek Şenol

Ebru Hanım okuyucularımıza kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba. Ben Uzman Psikolog Ebru SİNİCİ. Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü 1996 yılında bitirdikten sonra Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde iş hayatına atıldım.

O yıllarda malum ülkemiz terörle mücadele veriyordu. Ben de kurumumda, çatışmalarda hem ruhsal hem de bedensel olarak yaralanmış askerlerimizle uzun yıllar çalışma imkânı buldum. Bu arada 1999 depreminde de yine travma geçiren kişilere destek oldum. 2009 Yılında Adli Psikoloji Yüksek Lisansımı bitirdim. Daha sonra da alanımla ilgili birçok eğitim aldım.

Travma tedavisinde Uzman Eğitimi, Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi, EMDR Uygulayıcı Eğitimi, Uygulamalı Hipnoz Eğitimi, Çözüm Odaklı Kısa Süreli Yaklaşım Eğitimi ve Aile Danışmanlığı Eğitimlerini aldım. 2010 yılında ise beni çok etkileyen ve kendi kültürümüze çok yakın bulduğum Pozitif ve Kültürlerarası Psikoterapi ile tanıştım.

Bu ekolde tüm eğitimlerimi tamamlayarak Pozitif ve Kültürlerarası Psikoterapi Master Eğitmeni oldum. Şimdi de bu ekolün danışmanlarını ve terapistlerini yetiştiriyorum. Aynı zamanda da yüz yüze ve online olarak danışanlarıma yardımcı olmaya çalışıyorum.

Psikolog ve Psikoterapist arasında ne gibi farklar bulunmaktadır?

Öncelikle psikolog kimdir? Onu tanımlamak gerekiyor. Çevremizde maalesef o kadar çok kirli bilgi var ki. Psikolog olmak için YÖK tarafından kabul edilen yurtiçi veya yurtdışı (denkliği YÖK tarafından kabul edilen) psikoloji lisans programını bitirmek gerekiyor. Dolayısıyla Psikoloji Bölümü mezunu değilseniz ‘Psikoloğum’ diyemezsiniz.

Şimdi gelelim psikoterapist kavramına. Burada da öncelikle psikoterapist kavramını açıklamadan önce psikoterapi ne anlama geliyor buna bakalım. Psikoterapi, en genel anlamıyla duygusal, zihinsel ya da davranışsal problemleri, çatışmaları ortadan kaldırmayı ya da azaltmayı hedefleyen tüm tekniklere ve yöntemlere verilen isimlerin tümüdür.

adidas tişört tasarım yarışması başvuruları başladı!

Psikoterapist de bu teknik ve yöntemleri uygun zamanda ve uygun şekilde kullanan kişidir. Peki bunu nasıl yapacak derseniz de psikolojinin klinik uygulamalarında veya psikiyatride bilimsel yeterliğin yanı sıra uygun psikoterapi ekolu eğitimleri ve süpervizyon süreçlerini tamamlayarak psikoterapi uygulama yetkisini kazanmasıyla yapacaktır.

Birçok ekol var malum… Psikodinamik Psikoterapi, Pozitif ve Kültürlerarası Psikoterapi, Bilişsel-Davranışçı Terapi, Varoluşçu Terapi, Geştalt Terapisi vb. Psikoterapistler, psikoterapi eğitimini tamamlamış ruh sağlığı uzmanlarıdır aslında.

Psikoterapinin amacı sadece ruh ve akıl sağlığı ile ilgili problemleri tedavi etmeyi kapsamaz; aynı zamanda iş, aile, okul gibi çeşitli alanlardaki yaşam güçlüklerini çözümlemeyi, psikolojik uyumu arttırmayı ve kişisel gelişime yardımcı olabilmeyi de hedefler.

Psikologlar danışanlarına nasıl yardımcı olmaktadırlar?

Psikologlar danışan ya da hastanın ihtiyacına göre test, teknik ve yöntemlerini uygular ve raporlar, danışan/hasta görüşmesi yaparlar. Psikolojik rehabilitasyon hizmeti, afet ve kriz ile özel alanlara yönelik psikolojik destek hizmeti verir.

Hastaneden taburcu olan hastaların izlem, görüşme, danışmanlık hizmetlerine katkı sağlar. Toplum ruh sağlığını korumaya yönelik faaliyetlerde görev alabilirler. Eğitimini almış olduğu alanlarda danışanlara, danışan yakınlarına duygu, düşünce, davranış ve bedensel hastalıkların ilişkileri, tutumların ve davranışların değiştirilmesi, stres gibi insan davranışları hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgi verebilirler.

Psikoloji eğitimi almak isteyenlere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Psikolog olmak isteyenlerin gerçekten bu alana gönül vermiş olmaları gerekiyor. Şu da unutulmamalıdır ki tüm psikologlar hasta/danışan görecek, terapi yapacak diye bir kural yok.

Psikolojinin adli psikoloji, din psikolojisi, eğitim/okul psikolojisi, endüstri ve örgüt (iş ve çalışma) psikolojisi, fizyolojik psikoloji, psikofarmakoloji, sağlık psikolojisi, spor ve egzersiz psikolojisi ile trafik psikolojisi vb. birçok alt alanı mevcut.

Bu alt alanlarda da psikologlara çok ihtiyaç var. Benim gözlemlerime göre özellikle spor ve egzersiz psikolojisi ile trafik psikolojisinde daha çok uzmana ihtiyaç var. Psikolog olmak isteyenlerin bu uzmanlık alanlarına da bir göz atmasını isterim.

Eklemek istediğiniz?

Ülkemizin yaşamış olduğu deprem afetinde yakınlarını kaybetmiş olan vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, hayata tutunmaya çalışan vatandaşlarımıza da güç ve sabır diliyorum. Yalnız değiller. Tüm ülke olarak arkalarında ve yanlarındayız. Ne zaman ihtiyaç duyarlarsa biz buradayız…

Son olarak psikoterapi almak isteyenler için bir şey söylemek istiyorum. Lütfen başvuracağınız kişinin diplomasına ve aldığı uzmanlık eğitimlerine bakınız. Merdiven altı verilen eğitimleri almış kişilerden lütfen uzak durunuz. Hayatınız bizim için önemli…

Uzman Psikolog Ebru Sinici

She and Girls Nisan 2023 Sayısı Gençlik Dergisi Girls Hediyesiyle Dergiliklerde

SHE AND GIRLS DERGİ