2021’in yaz aylarında hepimizi ekran başına kilitleyen voleybol karşılaşmaları yaşandı. Ülkemizi temsil eden gencecik kadınlarla güldük ve onlarla da ağladık. Ebrar Karakurt kimdir?
She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.
Instagram Hesabımız
Ön plana çıkan bir isim vardı. Kazandığı “en iyi smaçör” unvanına yakışır şekilde oyununa devam etti, o isim. 321 cm smaca yükselip 99,9 km/h’lık bir hızla topa vuran 1,96 cm boya sahip 21 yaşında genç bir kadın!
Yaptığı işler yaşından büyük derler ya tam da öyle. Geçtiğimiz yaz oynanan voleybol şampiyonalarında bunların önüne geçen söylemlerin de hedefinde kalıp kendince görünmez olmaya çalıştı, bir süre. Ama onun gibi genç ve etrafına ışık saçan bir kadının görünmemesine imkân yok!
Ekşi sözlükte sayfalar boyu yazılanları okumak bir yandan kırıcı diğer yandan ise umut vericiydi. Peki, ne yaptı da bütün bu keskin okların hedefi oldu? Sevdiği kişiyle fotoğraflarını koydu, instagram hesabına. Her gün hepimizin yaptığı bir şeyi yapmış oldu. Ama işin aslı öyle değil. Sevdiği kişi de kadın olunca bir sorun haline getirildi, hedef göstericiler tarafından.
Siz, görmezden gelseniz de yok saysanız da dövseniz de hatta öldürseniz de bu insanlar var. Bu son 5-10 yılda yok Netflix ile yok üniversitelerin çılgın partileriyle ortaya çıkan bir durum da değil. “Cinsel Tercih” diyerek kişilerin bunu tercih ettiğini vurgulamaya çalışsanız da o iş maalesef öyle olmuyor!
Homoseksüel olmak bir hastalık ya da size bulaşacak (AIDS vs.) bir şey değilken “homofobik” olmak zihinsel bir hastalıktır ve tedavi edilmelidir. Çünkü bu sabit fikirler kitleleri yönlendirip şiddet içeren iletişim yöntemlerine başvurmalarına neden olabilir.
“Hayata yabancılaştıran iletişim, hiyerarşik ve baskıcı toplumlardan kaynaklanır, aynı zamanda bu tür toplumsal yapıları destekler… İnsanlar yanlışlık ve kötülük içeren ahlakçı yargılarla düşünme yolunda ne kadar eğitilirse, neyin doğru ya da neyin yanlış olduğunu anlamak adına otorite figürlerine bakma yolunda o kadar eğitilmiş olurlar…” diyor, M. S. Rossenberg, ‘Şiddetsiz İletişim’ kitabında.
Bizim değerlerimizle ya da yargılarımızla örtüşmediği için bu davranışlarda bulunan insanları, yaptıklarının yanlış veya kötü olduğunu ima eden ahlakçı yargılarla değerlendiremeyiz. Değerlendirmemeliyiz! Klavye kahramanlığı ile insanların yüzüne söyleyemeyeceğiniz şeyleri, fotoğraflarının altına da yazmamalıyız.
Cinsel yönelimler de insanlık tarihi kadar eskidir. Sizin ‘ecdâdımız’ dediğiniz dönemde eşcinsellik ya da diğer adıyla “oğlancılık”, tarih ve araştırma kitaplarında yer alan bir kavramdır. İster lûtilik, ister gûlamperestlik, isterseniz de bademcilik diye araştırın. Karşınıza çıkacak olan yazıları sindirerek okumanızı tavsiye ederim.
Hepsinde karşınıza kayıt altına alınmış bilgiler gelecektir yüzlerce yıl öncesine ait. “Şehrengiz” ler var şehrin güzellerini ve güzelliklerini anlatan o dönemlere ait onları da bir araştırın, derim. Ama ahkâm kesmek ve yargılamak kolay olan. Yargılamadan okumak, okuduğunu anlayabilmek ve hazmetmek her zaman zordur. Mevlânâ’nın da dediği gibi “Doğru ile yanlışın ötesinde bir yer var. Orada buluşalım.”
Umarım orada buluşacağımız günler yakındır. Kendi ülkesine yabancılaşıp başka ülkelerde yaşamak zorunda kalmasın hiçbir genç. Kimse birbirini ötekileştirmesin. Ama değişim kolayca ve sorunsuz olmaz. Değişmek bizim elimizde. Zihnimizin kalıplarını kırmak, erkek egemen kültürün kodladığı cinsiyet kimliklerinin de dışına bakabilmek bizim elimizde. Kimse bir diziden gördüğü için LBGT+ birey olmaz!
Kadın, çocuk ve hayvanlarımızı koruyamıyoruz. LBGT+ bireylerimizi koruyamıyoruz. Doğayı koruyamıyoruz. Kendi insanlığımızı koruyamıyoruz! Ama olsun ahlakımızı koruyoruz ya o bize yeter! Yetmez…
“Kişisel olan, politiktir.” Diyor, H. Lerner. Biz de yıllar içinde gördük ki yaşadığımız her şey politik.
Aylardır bütün bunları düşünmeme ve düşündükçe bu ‘dünyayı’ değiştiremediğim için kendime kızmama neden olan.
“Ebrar Karakurt” kim ve bu genç yaşında neler yapmış bir bakalım mı?
Hayatı da Saçları Kadar Renkli mi?
Ebrar Karakurt, 17 Ocak 2000 doğumlu Türk voleybolcudur. 21 yaşındaki milli voleybolcu, ‘pasör çaprazı’ olarak oynamaktadır. Aslen Balıkesirli olduğu bilinen Karakurt’un bir erkek kardeşi vardır.
Voleybola 12 yaşında VakıfBank Spor Kulübü’nde başladı. VakıfBank formasıyla iki sene üst üste hem yıldızlar hem de gençler kategorisinde Türkiye şampiyonluğu yaşayan smaçör, geçtiğimiz sezon A Takım ile antrenmanlara çıktı ve forma giyme şansı buldu.
U23 Milli Takımı’yla Dünya Şampiyonu olan Ebrar Karakurt, U18 Milli Takımı’yla mücadele ettiği Dünya Şampiyonası’nda ‘En İyi Smaçör’ ödülünün sahibi oldu. 2018 yılında VakıfBank A Takımı’na yükselen Karakurt 1 Kulüpler Dünya Şampiyonası Şampiyonluğu ve 1 Türkiye Ligi Şampiyonluğu yaşadı.
2021 yılı itibarıyla Türkiye kadın millî voleybol takımı ve İtalya takımı Igor Gorgonzola Novara’nın oyuncusudur. Karakurt, Ağustos 2021’de sosyal medya hesabında partneri ile bir fotoğrafını paylaştı. Bu durum, Yeni Akit gibi yayım organlarının yanı sıra Cübbeli Ahmet Hoca gibi bireylerce, kadın kadına bir ilişki olduğundan ötürü eleştiriye tabii tutuldu. Bu yorumlar diğer medya kaynaklarınca homofobik ve gerici olarak tanımlandı.
‘’Bir ressam olarak doğdum’’ diyecek kadar kendisine güvenen bir sanatçı Frida Kahlo
Karakurt’a destek olmak amacı ile Twitter ve diğer sosyal medya kanalları üzerinde #EbrarKarakurtYalnızDeğil hashtagi oluşturuldu. Karakurt’a destek için voleybol camiasından Eda Erdem, Hande Baladın ve Naz Aydemir Akyol’un yanı sıra Demet Akalın ve yazar Yekta Kopan da gönderilerde bulundu.
Türkiye Voleybol Federasyonu “Herkesin özel hayatı kendisine aittir.” açıklamasında bulunarak Karakurt’a destek oldu. Karakurt ise hakkında çıkan haberlerden sonra sosyal medya hesabından U18 Milli Takımı’yla mücadele ettiği
Dünya Şampiyonası’nda aldığı “En İyi Smaçör” ödülünü, Athena grubunun “Ben Böyleyim” isimli şarkısıyla paylaştı.
İtalya’ da yaşadığı hayatı yargılanma kaygısı taşımadan her gün sosyal medya hesaplarından paylaşmaya devam etmektedir.
Çünkü kendisi gibi olmayan ya da düşünmeyenlerin ötekileştirilmediği kişiyi yalnızca “o” olduğu için seven ve değer veren insanlarla birlikte olduğunu paylaşımlarından anladığımız, genç ve başarılı sporcu daha mutlu olduğunu hissettirmektedir.
İtalyan ekibi onu öyle bir bağrına basmıştır ki soyadından da esinlenerek “canım” anlamında gelen ‘Kara’ demektedirler.
Nice başarılarını görmek umuduyla…
Kaynakça: https://tr.wikipedia.org/wiki/Ebrar_Karakurt
Sıdıka Sarpen P.